Zašto pohraniti krv iz pupkovine?

Objavljeno 31.08.2011. | Dobna skupina: Prije poroda

Krv iz pupkovine bogata je krvotvornim stanicama i može biti u stanju pobijediti i najteže bolesti. Ako je se infuzijom transplantira osobi koja boluje od leukemije, limfoma, anemije ili drugih ozbiljnih bolesti krvi, u mnogim slučajevima dovodi do totalnog ozdravljenja.

Kod čovjeka, krvotvorne stanice se nalaze u koštanoj srži, međutim, pokazalo se kako se, zbog porođajnog stresa, one stvaraju u velikim količinama i u fetalnom krvotoku za vrijeme trudova pa ih zato nalazimo u posteljici i u pupkovini.

Donacija krvi

Donacija krvi iz pupkovine je postupak kod koga nema nikakve opasnosti ni boli, bilo za majku ili dijete, a radi se malo nakon rođenja djeteta. Tko želi donirati krv iz pupkovine prvo se treba informirati koje je rodilište povezano s „bankom umbilikalne krvi“, a ostalo dogovoriti s liječnicima tog rodilišta.

Osim toga, treba odlučiti i potpisati u koju svrhu želite pohraniti krv: ili kao dobrovoljni darivatelj, ili je želite pohraniti iz medicinskih razloga, nekome bolesnom iz obitelji. Treća je mogućnost tzv. obiteljsko pohranjivanje (pohranjivanje za osobne potrebe) za slučaj ako nekome u obitelji možda nekad zatreba.U prva dva slučaja troškove snosi zdravstveno osiguranje, a treći se naplaćuje.

S punoljetnošću osoba čija se krv iz pupkovine čuva u KBC-u postaje njezin vlasnik pa može potpisati novi ugovor s bolnicom o produljenju čuvanja transplantata. Da bi mogli učiniti ovu gestu velikodušnosti majka i dijete moraju biti zdravi. Epiduralna anestezija, epiziotomija, carski rez ili porođaj dvojaka nisu zapreka.

Kontraindikacije postupka

Prave kontraindikacije su:

  • porođaj prije 34-og tjedna trudnoće
  • poremećaj zdravlja majke u završnoj fazi trudnoće kao što su povišena temperatura, jaka anemija ili infekcije
  • infekcija djeteta
  • vodenjak je puknuo više od 12 sati prije porođaja  – to je rizik infekcije

Izvor: prim.dr. Nevena Letica-Protega, pedijatar

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0