Zašto se neke bebe "loši spavači"?

Objavljeno 24.11.2015. | Dobna skupina: 0-1

Neke bebe su "dobre" spavalice od samog početka, no neke bebe znaju imati dosta problema sa spavanjem, znaju se često buditi noću, jednostavno su loši spavači.

Brojni su razlozi zašto se bebe bude usred noći. Glad, mokre pelene i promjene u dnevnom rasporedu najčešći su uzroci buđenje noću. Prvo isključite te uzroke, ako nije ništa od toga razmislite od sljedećim mogućnostima:

Buđenje uvjetovano razdobljima naglog rasta

Većina bebe prolazi kroz razdoblja naglog rasta (iznenadna povećanja tjelesne mase) i to u dobi od 10 dana, 3 tjedna, 6 tjedana, 3 mjeseca i 6 mjeseci. Tijekom tih razdoblja beba može biti nemirna, može joj se povećati apetit i to posebno noću. Takva razdoblja mogu trajati i do 72 sata. Potpuno se normalna u djetetovom razvoju i ne možete učiniti puno kako bi ih izmijenili odnosno pomogli bebi. Hranite bebu prema potrebi!

Buđenje uvjetovano promjenama u razvoju bebe

Buđenje zbog svladavanje jedne od prekretnica u bebinu razvoju javlja se obično nakon što beba nauči neku od važnih vještina, npr.puzanje, dizanje u sjedeći položaj, hodanje i sl.

Buđenje uvjetovano zdravstvenim razlozima.

Simptomi poput temperature, začepljenog nosa, kašlja i sl. Mogu također uznemiriti bebu i poremetiti san. I „zdrava“ stanja poput izbijanja zubića mogu poremetiti san. Jedino što možete u tom trenu je pružiti bebi utjehu i što prije izlječiti određeni zdravstveni problem. Ponekad pritisak u ušima (što može dovesti i do upale uha) koji nije popračen nikakvim drugim simptomima može stvarati neugodan osjećaj kod djeteta i  može stvoriti malog „lošeg spavača“. Ukoliko sumnjate na neki zdravstveni problem posavjetujte se s pedijatrom, te otklonite sve eventualne uzročnike koji bi mogli remetiti miran san vaše bebe.

Izvor: Priručnik za vlasnike malih beba, Dr. Louis Borgenicht i Joe Borgeicht

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Simptomi poput temperature, začepljenog nosa, kašlja i sl. Mogu također uznemiriti bebu i poremetiti san. I "zdrava" stanja poput izbijanja zubića mogu poremetiti san.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing