Zašto su djeca danas sporija nego prije?

Objavljeno 06.02.2016. | Dobna skupina: 1-3, 3-7, 7+

Čuvarkuća u suradnji s … Novije istraživanje pokazuje kako su današnja djeca mnogo sporija od svojih roditelja kada su bili mladi.

Današnja djeca zasigurno predstavljaju "najsjedilačkiju" generaciju u povijesti čovječanstva. Istraživači su analizirali podatke iz posljednjih 46 godina, a uključeno je bilo 25 milijuna djece iz 28 zemalja. 

Prosječno dijete danas može pretrčati 1,5 km 90 sekundi sporije nego što su to činili njegovi prethodnici prije nekih 30 godina. Svakog desetljeća djeca su bila sporija za 5 posto u rasponu od 9-17 godina, a sve zbog debljanja. 

Dr. Grant Tomkinson sa Sveučilišta Australije kaže: "Od 30-60 posto manja izdržljivost prouzročena je porastom masnog tkiva". 

Najviše problema imaju zapadne zemlje, ali i neki dijelovi Azije kao što su Južna Koreja, kopneni dio Kine i Hong Kong. 

Dr. Tomkinson smatra da je neophodno inspirirati i ohrabriti djecu da se bave fizičkom aktivnošću, jer bi u suprotnom zdravstvene posljedice mogle biti zastrašujuće. "Ako je netko već u mladosti u lošoj kondiciji, veće su šanse da će kasnije patiti od srčanih bolesti", dodaje dr. Tomkinson. 

Kako bi ostali zdravi, djeca i mladi trebaju barem sat fizičke aktivnosti dnevno - šetnje ili vožnje bicikla do škole, trčanja po igralištu, ali baš svakoga dana. 

A važan je i način vježbanja jer se morate uznojiti od vježbanja. Odlazak u teretanu ili sudjelovanje u školskim timovima možda neće biti dovoljno, ako se inače ne krećete dovoljno. 

"Fizička neaktivnost u djetinjstvu dovodi do ozbiljnih srčanih problema u kasnijem životu", slaže se i je Christopher Allen iz Britanske fondacije koja se bavi srčanim bolestima. 

"Fizička aktivnost može smanjiti rizik od srčanih bolesti, a poticanjem djece da se bave sportom štitimo njihovo srce kada odrastu. Roditelji i škola mogu pomoći u namjeri da djeca barem 60 minuta dnevno budu fizički aktivna."

Izvor: BBC

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća preporučuje

 • Keksolino jabuka
  Kašica od najfinijeg keksa s maslacem, brižno odabranih jabuka…
 • Vanilino
  Kašica od fine pšenične krupice i bijele čokolade, s okusom…
 • Lino Njammy
  Radosna vijest za sve Lino ljubitelje su Njammy, totalno novi i…
 • Lino Lada Milk
  Kremni mliječni proizvod kojem punoću okusa daju najfiniji…

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing