Zašto su djeca u vrtiću sklonija prehladama i virozama?

Objavljeno 23.09.2016. | Dobna skupina: 1-3, 3-7

Polaskom u vrtić dijete prolazi više načina prilagodbe. Osim prilagodbe na novi prostor i društvenu okolinu, djetetov organizam se prilagođava novoj mikrobiološkoj izloženosti vrtićkoj flori.

Ulaskom djeteta u vrtić započinje njegovo intenzivno druženje s vršnjacima što povoljno utječe na socijalizaciju, ali vodi i učestalijim infekcijama gornjih dišnih putova. Učestalije oboljevanje djece jasličke dobi je veće iz razloga kontakta organizma s većim brojem patogenih klica koje pojačano obitavaju u kolektivima.

Upravo češće oboljevanje djeteta uzrokuje dvojbe roditelja poput: "Je li oslabio imunitet mog djeteta?" ili "Postoji li u vrtiću nositelj neke bolesti?" Svakako bi odgovor bio da dijete uslijed niza novonastalih stanja može imati narušen imunitet, ali se on upravo razvija pri izloženosti utjecaju mikroorganizama, čime se potiče stvaranje antitjela.

Česta je i pojava da djetetu po ozdravljenju i dolasku u vrtić nakon dva ili tri dana ponovno "procuri nos". Razlog tome treba tražiti možda u spletu okolnosti; godišnje doba, stanje djetetova imuniteta, ima li alergiju i naravno postoji li u grupi dijete koje je bolesno.

Svako curenje nosa nije znak prehlade, ali u svakom slučaju dijete je potrebno pratiti. Praćenje poboljevanja djece u predškolskom odgoju sustavno je i sveobuhvatno. Važno je rano otkrivanje bolesti i konstantan nadzor, a u sprečavanju širenja zaraze najvažnija je suradnja i svakodnevna izmjena informacija roditelja i djelatnika vrtića.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing