Zašto svaka promjena mora biti takav problem?

Objavljeno 23.11.2015. | Dobna skupina: 0-1, 1-3, 3-7, 7+

U kojoj mjeri će dijete biti prilagodljivo ovisi o genima koje je naslijedilo.

Djevojčica Hana, 5 godina, na svaku promjenu reagira vrlo burno. Negoduje, plače, protestira, opire se odlasku. Njezini roditelji pokušavaju joj unaprijed objasniti što će se dogoditi, približiti isto, no unatoč tome, Hana pronađe problem u toj situaciji.

Primjerice, kada je pokupe u vrtiću, povremeno otiđu svi zajedno u kupovinu. I Hana se tome veseli, pristaje na to bez ikakvih problema. Međutim, kako se približavaju dućanima, tako Hana počne izjavljivati da ona ipak ne bi htjela ići, da bi htjela ići kući i sično. Njezini zbunjeni roditelji ne razumiju što se to odjednom događa s njihovom kćeri i u čemu griješe.

Djeca koja se sporo prilagođavaju promjenama u rutini, iznenađenjima, prekidima, prijelazima iz aktivnosti u aktivnost, su djeca poput Hane. Oni svaku promjenu vrlo intenzivno proživljavaju i vrlo je jasno daju na znanje svojoj okolini. Tom tipu djece treba jako mnogo vremena da se ustanu i obuku svako jutro, treba im dugo vremena da se smire i zaspu navečer, nikako ne podnose iznenađenja, izrazito teško se prebacuju s jedne aktivnosti na drugu, vrlo teško odlaze s jednog mjesta na drugo, svaka promjena u dnevnom rasporedu ih jako uzrujava.

Prilagodljivost je karakteristika temperamenta. U kojoj mjeri će dijete biti prilagodljivo ovisi o genima koje je naslijedilo. Kako će se s time nositi i kako će to koristiti u svakodnevnici ovisi o tome kako okolina reagira.

Pozitivna strana je što takva djeca mogu svoju okolinu podučiti kako da se prestanu žuriti. Oni moraju znati što mogu očekivati, ali čak i tada će im možda biti potrebno duže vremena da to procesiraju. Primjerice, Hanini roditelji mogu zastati pred shopping centrom i dozvoliti Hani da procesira činjenicu da će ući u bučno mjesto s puno svjetla i puno ljudi što joj isto smeta. Mogu ukratko reći što će se dogoditi unutra i primijetiti da joj je ova promjena teška.

Djeci koja se sporo prilagođavaju, rečenice i fraze poput slijedećih također mogu biti od velike pomoći u njihovoj prilagodbi (iz knjige Mary Sheedy Kurcinka: Kids, parents and Power Struggles):

  • za 10 minuta morat ćeš prestati i ...
  • danas ćemo raditi...
  • ovo je bilo iznenađenje, a ti ne voliš iznenađenja
  • promjena je teška za tebe
  • ti bi najradije da ne moraš ići
  • cijenim što si me podsjetio/la da trebam prestati požurivati
  • promjene u tvojoj rutini te uzrujavaju
  • poslije ručka, mi uvijek...

Autorica: Tatjana Gjurković, dipl. psiholog, www.centarproventus.hr

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Osjetljiva djeca svaku promjenu vrlo intenzivno proživljavaju i vrlo je jasno daju na znanje svojoj okolini.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0