Zašto treba cijepiti djecu?

Objavljeno 13.08.2011. | Dobna skupina: 0-1, 1-3

Cijepljenjem sprečavamo da se dijete razboli od bolesti koje su za njegovu dob teške i opasne, možda sa smrtnim ishodom ili posljedicama koje dovode do trajne invalidnosti.

Važno je naglasiti kako su teške komplikacije nakon cijepljenja bitno rjeđe nego je učestalost bolesti protiv koje se dijete cijepi. Cijepljenje možemo podijeliti u dvije osnovne skupine: obvezni program cijepljenja i cijepljenja  koja se preporučuju  ali nisu obvezna.

Obvezna cjepiva

U rodilištu, dijete se cijepi protiv tuberkuloze i hepatitisa B. Hepatitis B je podmukla bolest. Ako se infekcija virusom dogodi rano u životu vjerojatnost nastanka kronične upale jetre i trajnog izlučivanja virusa je veća. Kronična upala jetre vodi u cirozu i u velikom broju do karcinoma jetre.

U drugom te u četvrtom i šestom mjesecu života  dijete se cijepi protiv bakterije Haemophilus influenze tip b (HIB) Ova bakterija je izuzetno opasna kod male djece jer može izazvati tešku bolest pa i meningitis. Predviđeno je da se s cijepljenjem protiv difterije, tetanusa i hripavca započne u trećem mjesecu života. Uz to se cjepivo dodaje i cijepljenje protiv dječje paralize. Hripavac je opasna bolest za djecu mlađu od godine dana. U drugoj godini života dijete se cijepi protiv ospica, zaušnjaka i rubeole, a docjepljuje između 4. i 6. godine života.

 Cjepiva izvan redovnog programa- neobvezna cjepiva

  • vodene kozice koje je dječjoj dobi nisu opasna bolest, dok u odrasloj mogu biti  teška bolest s mnogim komplikacijama
  • pneumokokna bolest: u dječjoj dobi je pneumokok odgovoran za veliki postotak raznih upala, od upale srednjeg uha i upale pluća do meningitisa, no sada dostupno cjepivo ne preporučuje se za djecu mlađu od dvije godine
  • krpeljni meningoencefalitis: učestalost u Hrvatskoj je znatno niža nego u susjednim državama. Zaštita obično traje tri godine, a postoje i cjepiva za djecu
  • gripa: iako je kod odraslih skoro pa bezazlena bolest, u dječjoj dobi može izazvati brojne komplikacije. Cijepiti se može i malo dojenče (i mlađe od 6 mjeseci)

Izvor: prim.dr. Nevena Letica-Protega, pedijatar

Autor: Čuvarkuća uredništvo

2 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0