Zašto vježbati u trudnoći?

Objavljeno 10.09.2015. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda

Vježbanje u trudnoći preporučuje se radi održavanja psihofizičke kondicije, bolje regulacije prirasta težine, prevencije bolnih leđa i boljeg držanja. Usto se ublažavaju cirkulacijske tegobe, popravlja san, ali i podiže samopouzdanje

Vježbanjem se pripremaju mišići i zglobovi važni za olakšavanje porođaja, skraćuje se oporavak nakon porođaja. Uz to, mišići ramena, leđa i nogu pripremaju se za aktivnosti koje ženu očekuju nakon porođaja i tijekom dojenja.

U trudnoći treba izbjegavati sportove u kojima su mogući padovi ili udarci - npr. borilačke sportove, biciklizam, skijanje

Preduvjet za provođenje vježbi jest uredna trudnoća, bez kontraindikacija za tjelovježbu, što potvrđuje izabrani opstetričar. U trudnoći je umjereno vježbanje dovoljno, pretjerivanje nije poželjno. Jednako tako u trudnoći nije preporučljivo nastaviti s aktivnostima u kojima su mogući padovi ili udarci (svi borilački sportovi, vožnja bicikla, skijanje i slično).

Korisno je lagano do umjereno vježbanje u trajanju od 30 do 60 minuta dva do tri puta tjedno. Važno je da vježbe provodi osoba educirana za specifičnosti vježbanja u trudnoći. Vježbe se izvode u manjim grupama (do desetak trudnica) jer se na taj način najbolje prati svaka žena.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Sigurnost

4

Vježbanje se preporučuje samo trudnicama s posve zdravom i urednom trudnoćom.
Ukupni dojam

4

Vježbanje u trudnoći uvelike doprinosi lakšem porodu, ali potrebne su konzultacije s liječnikom.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing