Zdrava & slasna pizza

Objavljeno 29.07.2014. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 1-3, 3-7, 7+

Čuvarkuća u suradnji s … Na sam spomen riječi pizza ja, muž, pa čak i mačak krenemo sliniti. Zašto je pizza tako posebna?

Zašto je pravi događaj kad pečem pizzu, a kad se mučim s nekim super kompliciranim i skupim jelima ne postižem ni približnu reakciju oduševljenja i obožavanja? Nemam pojma! Ali znam da hrskavom tijestu, premazanom domaćom šalšom i posutom s malo mozarelle i origana gotovo da nema konkurencije. Neka magija valjda, ali koga briga? Glavno da se peče dobra pizza!

Tijesto je inspirirano receptom Alice Waters, koju obožavam skoro kao i pizzu. Skoro. Isprobavala sam puno različitih verzija; sa pecilnim praškom, pa po Jamie Oliveru, pa po starinski, ali najbolje tijesto ikad ispadne mi kad ga radim ovako kako piše u receptu. Jest da treba više od 3 sata da se lijepo digne, ali vrijedi svaku minutu! Ionako radim sto drugih stvari dok kvasac čarobira!

Starter:

  • ¼ šalice raženog brašna
  • ¼ šalice mlake vode
  • 2 žlice suhog kvasca bez aditiva

Tijesto:

  • 1 ½ šalica polubijelog brašna (meni je najdraži od pira)
  • ¼ šalice integralnog brašna
  • ½ žličice soli
  • ½ šalice mlake vode
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žlica sojinog mlijeka
  • brašna za posipanje

Pomiješajte sastojke za starter, pokrijte i ostavite da odstoji 30 min.

Posebno pomiješajte tekuće i suhe sastojke. Nakon što se starter digao u njega dodajte tekuće sastojke, dobro promiješajte pa sve skupa ulite u suhe sastojke. Kutljačom umiješajte tijesto da se poveže pa izvadite iz zdjele na pobrašnjenu površinu. Tijesto treba biti mekano i lagano ljepljivo. Nježno mijesite nekoliko minuta dodavajući brašna, ali samo koliko je nužno.

Zdjelu nauljite, položite u nju tijesto, nauljite površinu tijesta uz pomoć silikonskog kista. Pokrite vlažnom krpom i pustite da se diže dva i pol sata na toplom. Zatim tijesto premijesite i pustite da se diže još 45 minuta.

Oblikuje se u rukama, onako kako rade pravi pizzaioli!  Ali možete ga izvaljati i oklagijom na masnom papiru. Prebacite tijesto u pleh, prekrite nadjevom i pecite na 200 stupnjeva 15-20 minuta, ili dok rubovi ne porumene.

Količina tijesta dovoljna je za pleh dimenzija 36x44 cm.

Nadjev:

Meni su jednostavne kombinacije najomiljenije, pa najčešći nadjev koji stavljam su domaća šalša & mozarella. Šalšu radim tako da par minuta dinstam malo luka na maslinovom ulju, dodam pokoju suhu, namočenu i nasjeckanu rajčicu, 1 šalicu domaćeg paradajz sosa i kuham 15ak minuta da se sve ne poveže i malo zgusne. Uvijek ide i sušeni origano, malo svježe mljevenog papra, protisnuti režanj češnjaka, žlica umeboshi octa, čajna žličica demerara šećera, sol... uglavnom, sos mora biti pun okusa, slastan! Na to posložim ploškice mozarelle- jedna loptica od 125g je sasvim dosta za ovu količinu tijesta.

Ponekad preko mozarelle pospem tanke ploškice luka i gljiva. Možda malo naribanog sira Parmigiano Reggiano, za aromu. I to je to.

Pizzu ne treba pretrpati sastojcima jer se onda tijesto teže diže kod pečenja.

Za nadjev vrijedi - manje je više! Svaka minuta utrošena na pripremu ove zdrave&slasne delcije rezultirat će bar s jednako toliko minuta uživanja u  mirisanju, jedenju, probavljanju i divljenju ovoj kreaciji!

Izvor: www.rentajchefa.com

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Svaka minuta utrošena na pripremu ove zdrave & slasne pizze rezultirat će bar s jednako toliko minuta uživanja u mirisanju, žvakanju i probavljanju!

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0