Zdravi međuobroci

Objavljeno 11.02.2012. | Dobna skupina: 1-3, 3-7

Međuobroci su u ranoj dobi veoma važan dio djetetove prehrane.

Mala djeca nemaju strogo određeno vrijeme za obroke već jedu kad su gladna. Više vole mnogo manjih obroka dnevno nego tri glavna obroka, a liječnici su dokazali da je zapravo to i zdraviji način prehrane.

Malo dijete ima i mali želudac pa im je teško pojesti dovoljno za doručak da bi mogli dočekati ručak, a neka djeca nemaju ni strpljenja sjediti i pojesti cijeli pravi obrok.  Osim toga mala djeca su stalno u pokretu i troše puno energije tako da brzo ogladne nakon obroka.

U ranoj dobi međuobroci su veoma važan dio djetetove prehrane

Stoga su u ranoj dobi međuobroci veoma važan dio djetetove prehrane. Ima dosta vremena za uspostavljanje redovitog rasporeda obroka kad dijete krene u vrtić ili u školu.

Već od najranije dobi potičite dijete da jede zdrave međuobroke umjesto slatkiša i grickalica i vjerojatno će tu naviku zadržati i kasnije. Neka vaša smočnica i hladnjak budu puni zdravih zalogaja, a kad idete s djetetom u šetnju ne zaboravite ponijeti sa sobom bananu, jabuku ili krušku.

No, pogrešno je od slatkiša učiniti „zabranjeno voće“ jer će dijete tada još više žudjeti za njima i trpati ih u sebe kad god mu se za to pruži prilika.

Zdravi međuobroci mogu biti:

Voće - dijete nakon godinu dana može (ako nije na nešto alergično) jesti sve voće. Treba ga samo dobro oprati oguliti, izvaditi jezgru, koštice ili sjemenke.

Međuobrok od povrća – djeca vole sirovo povrće narezano na prutiće ili naribano jesti s umacima, npr. napravljenim od slanutka ili mekanog sira i malo vrhnja.

Međuobroci od sira – izrežite različite oblike od kriške sira, a možete oblikovati kuglice od mekanog sira i kombinirati ih s naribanim ili nasjeckanim voćem.

Izvor: Kuharica za bebe i djecu, Annabel Karmel

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Sigurnost

0

Međuobroci su u ranoj dobi veoma važan dio djetetove prehrane.

Napomena
Već od najranije dobi potičite dijete da jede zdrave međuobroke umjesto slatkiša i grickalica.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0