Zdravi utaživači žeđi za djecu

Objavljeno 25.09.2016. | Dobna skupina: 1-3, 3-7, 7+

Čuvarkuća u suradnji s … Činjenica je da danas većina djece, ali i odraslih, pije premalo tekućine.

Gubitak vode, već od 2 posto, može dovesti do umora i nepažnje, sporijih reakcija i nedostatka snage, do glavobolje ili zatvora. Naš organizam signalizira nam potrebu za vodom u vidu žeđi. No, često se događa da taj signal upozorenja jednostavno previdimo. To se naročito događa djeci, posebno tijekom igranja, i zato je važno podsjećati ih na to da redovno uzimaju tekućinu.

Mjerodavne institucije za prehranu djece preporučuju da djeca vrtićke dobi dnevno popiju minimalno 800 mililitara tekućine, djeca školske dobi oko jednu litru, a teenageri najmanje 1,5 l tekućine. Tijekom ljetnih mjeseci i vrućina, prilikom bavljenja sportom i sličnim aktivnostima, potrebno je udvostručiti količinu tekućine.

Idealno piće za utažiti žeđ je voda, obična voda.

Djecu odmalena treba učiti da piju vodu kada su žedna. Biljni i voćni čajevi također su prihvatljivi, ali djeca ih rijetko piju nezaslađene.
Prirodni, domaći voćni sokovi sadrže mnoštvo vitamina, minerala ali i voćni šećer. Iz tog razloga bi trebalo voćne sokove razrijediti sa vodom u omjeru 1:1.

Nektari, limunade i drugi industrijski proizvedeni sokovi sadrže malo voća, ali najčešće mnogo šećera. Izuzetak je domaća limunada zaslađena medom. Mlijeko je zdravo i trebalo bi biti dnevno zastupljeno kao prehrambena namirnica, a ne kao sredstvo za utaživanje žeđi.

Za djecu nikako nisu preporučljiva pića koja sadrže umjetna sladila (light pića), kava, crni i zeleni čaj, gazirani sokovi, ledeni čajevi i energetska pića. Voćni sok proizveden od 100 % voća, sadrži vitamine i minerale te, ovisno o sorti, i do 10 posto šećera iz voća. Voćni nektar sadrži 25 do 50 posto voća, znatno manje vitamina i minerala i najmanje 12 posto šećera. Razrijeđeni voćni sokovi sadrže do 30 posto voća, ostatak čine šećer i voda, umjetna boja, umjetno sladilo i razni ostali dodaci.

Zaključak: Voda je najzdravije piće i trebala bi biti najzastupljenije piće za utaživanje žeđi.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing