Zdravije punjene paprike

Objavljeno 07.11.2014. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 3-7, 7+

Čuvarkuća u suradnji s … Svake godine u sezoni paprika guštamo u paprikama punjenim tempehom, seitanom ili tofuom. Ove godine sam jedne takve paprike uslikala i stavila na internet- fotografija je izazvala pravu bujicu komentara, sheranja, upita za recept...uglavnom, divljenje se izražavalo sa svih kontinenata!

Nama je to postalo sasvim uobičajeno obiteljsko jelo, pa sam se pomalo i čudila svim tim reakcijama, ali kad malo bolje razmislim i za mene su punjene paprike pravi comfort food, tj. hrana koja me podsjeća na djetinjstvo i djeluje nekako utješno i poznato.

Iz svih navedenih razloga, dijelim sa svijetom recept onako kako ih ja pripremam, a volim da su sočne i da plivaju u puno šuga; ne volim kad su paprike nabijene i kada je u njima tvrdi komad punjenja kojeg trebaš čačkati vilicom i nožem. Ovaj recept svakako spada u kategoriju malo zahtjevnijih, ali nakon nekoliko puta, priprema ide skroz brzo i glatko. Rekla bih da su dvije paprike s prilogom (riža, palenta ili pire/kuhani krumpir) sasvim dovoljne za glavni obrok, ali napravite koju više jer su odlične i sutradan!

Sastojci:

  • 8 paprika babura, srednje veličine

Za punjenje:

  • 2 luka
  • 2 mrkve
  • Mali svežanj peršina/vlasca/lista celera
  • 6 češnja češnjaka
  • 160g tempeha/seitana/dimljenog tofua
  • ½ žličice suhih provansalskih začina
  • ¼ žličice kolutića chilija ili 1 mali suhi chili
  • Maslinovo ulje
  • Tamari
  • 1/2 bio kocke od povrća (nije nužno)
  • 1 šalica kuhane integralne riže (kako ju pravilno skuhati pogledajte ovdje)
  • Svježe mljeveni papar

Za umak:

  • 1/3 šalice domaće šalše
  • ½ žličice slatke crvene paprike
  • 1-2 žlice kuzu praha
  • Lovorov list
  • Sol, Voda
  • Sjeckani list peršina

Paprike operite, odrežite im kapice tako da dobijete malo širi otvor, te izvadite sve sjemenke.

Napravite bazu za punjenje, sofritto - na ulju 15ak minuta dinstajte fino sjeckani luk, mrkvu i stapku lista celera, poklopljeno i na vrlo laganoj vatri. Povremeno promiješajte uz dodatak prstohvata soli.

Nakon dinstanja povrća dodajte sitno sjeckani tempeh/seitan/tofu, češnjak, začine, tamari i kocku pa sve dobro promiješajte i dinstajte još malo da zamiriše. Na kraju umiješajte rižu i 2 žlice vode i probajte. Punjenje mora biti za nijansu slanije.

Paprike punite manjom žlicom skoro do samog vrha (nemojte pretrpati jer punjenje malo nabubri tokom kuhanja pa ispada van).

Posložite ih u lonac tako da stoje čvrsto i uspravno - morate naći lonac koji baš odgovara količini paprika, inače će se paprike prevrnuti tokom kuhanja. Stisnite ih ako treba!

U lonac sa poslaganim paprikama sa strane dodajte šalšu, i na to vode tako da dosegne prst ispod razine paprika. Pričekajte da provrije pa smanjite vatru, poklopite i kuhajte dok meso paprika skroz ne omekša (cca. 30-35 minuta)

Paprike pažljivo prebacite u drugi lonac ili zdjelu kako bi mogli dovršiti umak. Dodajte slatku papriku i posolite po želji, a kuzu prah razmutite u malo hladne vode. Kada umak ponovno provrije lagano mutilicom dodajte rastopljeni kuzu i miješajte lagano do vrenja. Nemojte dodati odmah sav rastopljeni kuzu već postepeno, do željene gustoće umaka.

Kod serviranja u tanjur složite dvije paprike, prelijte ih umakom te pospite sjeckanim peršinom. Moj omiljeni prilog je pire krumpir (bez maslaca i mlijeka, molim!), ali super paše i palenta, proso ili ostatak kuhane riže.

U slast svima!

Autor: Dunja Gulin

2 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Posložite ih u lonac tako da stoje čvrsto i uspravno- morate naći lonac koji baš odgovara količini paprika, inače će se paprike prevrnuti tokom kuhanja. Stisnite ih ako treba!

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0