Željezo u trudnoći
Čuvarkuća u suradnji s …
Potrebe za željezom se udvostručuju od 15 mg dnevno prije trudnoće na 30 mg dnevno tijekom trudnoće.
Dodatno je željezo nužno za
tvorbu hemoglobina potrebnog za povećani volumen krvi majke. I
fetus marljivo skladišti željezo kako bi imao zalihe kroz prvih
nekoliko mjeseci života kada mu je prehrana manjkava na ovom
važnom mineralu.
Trudnice moraju znati koje namirnice obiluju željezom te ih
redovito konzumirati. Crveno meso je osobito bogato željezom.
Riba i meso peradi su također dobri izvori željeza. Značajne
količine željeza mogu osigurati i obogaćeni pekarski proizvodi
kao i proizvodi od cijelog zrna žitarica, zeleno lisnato povrće,
mahunarke, jaja i sušeno voće. Željezo iz jaja i biljnih
namirnica se ne apsorbira podjednako učinkovito kao željezo iz
mesa, ribe i peradi. Apsorpciju željeza iz biljne hrane moguće je
poboljšati istovremenom konzumacijom sa hranom bogatom vitaminom
C, poput soka od naranče, ili serviranjem sa mesom, ribom ili
peradi.
Sadržaj željeza u pojedinim namirnicama
- Namirnica (100 g) Željezo (mg)
- Goveđa jetra 4,9
- Marelice, sušene 2,7
- Gamberi 2,4
- Zapečeni grah 2,0
- Špinat, zamrznuti 1,9
- Blitva 1,8
- Grašak, zamrznuti 1,5
- Riža, integralna 1,5
- Tuna 1,0
- Losos 0,8
- Teletina, mljevena 0,8
- Brokula, zamrznuta 0,8
- Pileća prsa 0,7
- Svinjetina, mljevena 0,7
- Shiitake gljive, kuhane 0,4
Mnoge žene ulaze u trudnoću sa niskim zalihama željeza zbog čega mnogi liječnici rutinski daju suplementaciju niskim dozama željeza (30 mg dnevno) počevši od prvog prenatalnog posjeta.
Na Ledovoj web stranici www.ledo.hr nalaze svi savjeti na jednom mjestu.