Žgaravica u trudnoći

Objavljeno 06.12.2014. | Dobna skupina: Prije poroda

Čuvarkuća u suradnji s … Žgaravica je neugodan osjećaj pečenja u želucu i grlu a često se javlja kod četvrtine, pa i do 80% trudnica. Lijekovi nisu preporučljivi jer su opasni za bebu, ali ima nekoliko savjeta koji mogu ublažiti tegobe ili suzbiti žgaravicu

Čak i kod žena koje inače nisu imale problema s ovim neugodnim poremećajem, u trudnoći se on može pojaviti jer je položaj organa u trbuhu drukčiji a beba koja stalno raste uzrokuje povećan tlak u njemu. Ove promjene dovode do vraćanja kiseline u jednjak i zato osjećamo neugodno peckanje poput vatre. 

Neki od savjeta koji vam mogu pomoći su jednostavni, pa ih se svakako pokušajte pridržavati.

Ako vas žgaravica uhvati u noći dok spavate, pokušajte se smjestiti u gotovo polusjedeći položaj jer to sprečava vraćanje želučane kiseline. Preporuča se da spavate na lijevom boku jer to otežava prolazak kiseline u jednjak. 

Izbjegavajte napitke poput gaziranih pića, kave, čaja, alkohola, sokova od citrusnog voća te čokoladu, začinjenu i masnu hranu.

Zbog njih se kiselina lakše vraća iz želuca, a i većina toga s popisa nikako nije zdrava za vas i bebu. Od hrane koja se preporučuje, tu su bademi, jogurt i papaja, a od tekućine nemasno mlijeko. Kroz dan pijte dovoljno vode, ali po malo. Možda vam pomogne čaj od kamilice ili đumbira. 

Kako je i inače pravilno i preporučljivo, trebalo bi pojesti više manjih obroka kroz dan i izbjegavati hranu neposredno prije spavanja. Ne treba posebno napominjati da je pušenje svakako zabranjeno, a ne pomaže ni kod žgaravice.

Budući da žvakanje gume za žvakanje proizvodi izlučivanje sline s bikarbonatima koji neutraliziraju kiselinu, stoga bi vam možda upravo obična guma za žvakanje mogla pomoći.

Dobar savjet je i nošenje udobne odjeće. Naime, tako se izbjegava pritisak na želudac koji inače može uzrokovati žgaravicu.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

3 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Žgaravica u trudnoći je posljedica hormonalnih promjena i sve veće bebe u maternici koja pritišće na želudac.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0