Zima i zimske sportske aktivnosti u Zagrebu

Objavljeno 14.11.2011. | Dobna skupina: 1-3, 3-7, 7+

Čuvarkuća u suradnji s … Koje su zimske aktivnosti najbolje za djecu i gdje ih upražnjavati? Piše Eleonora Čarapina, voditeljica Odjela za športske programe i strategije Centra za istraživanje i razvoj sporta

Ako ste odlučili ove zime uštedjeti koju kunu, a ne zadnji novac potrošiti na skupa skijališta i to samo da bi tjedan dana bili viđeni na nekim od modernih skijališta onda uživajte u Zagrebu i onome što vam nudi. Nije se bitno pohvaliti kako ste upisali dijete u školu skijanja već želi li to dijete ili ne, je li dijete još uvijek u pelenama i zna li uopće samo obavljati fiziološke potrebe. Sve je to bitno znati kako bi dijete bilo opušteno s učiteljem skijanja i kako bi na kvalitetan način usvajalo znanja iz ovog prekrasnog športa.

Roditelji, nemojte ispunjavati svoje želje na štetu djeteta, a to je npr. bezbrižno skijanje po padinama iako znate da ste dijete plačući ostavili učitelju skijanja koji možda uopće ne zna hrvatski jezik, ako ste u inozemstvu, a kamoli da želi mijenjati pelene. Osim kineziološke preporuke kada krenuti sa skijanjem, bitna je procjena i roditelja kada može ostaviti dijete u školi skijanja.

Pa krenimo, ako želite pružiti djeci veselje, radost i športsku aktivnost, rješenja leže oko vas, tu u Zagrebu, vašem kvartu na našim poznatim športskim objektima koji pružaju programe za djecu prilagođene naravno prema uzrastu i mogućnostima. Osim skijanja postoje i druge prekrasne aktivnosti u kojima možete uživati tijekom zimskih mjeseci.

Opis nekih rekreativnih aktivnosti koje se mogu provoditi u zimskim mjesecima na snijegu:

Skijanje

Skijanje je prekrasan šport i može se započeti učiti u najranijoj dobi. Od druge godine života kretanje na skijama razvija okretnost i usklađivanje pokreta. Za dvogodišnjaka potrebno je nabaviti male, kratke skije koje se lako pričvršćuju za cipele. Tek u trećoj godini djetetu se mogu dati pancerice i skije koje se fiksiraju za njih. Obavezno je nabaviti i kacigu. Od šeste godine predlaže se i snowboard.

Od ove godine organiziran je Prvi međunarodni sajam skijanja i zimskih športova na Zagrebačkom Velesajmu koji nudi pregršt tema vezanih za skijanje i zimske športove, druženje sa poznatim športašima i još puno toga

U gradu Zagrebu imamo Sljeme koje svake godine pruža pregršt škola skijanja koje su u organizacijama Zagrebačkog skijaškog saveza (www.zss.hr) i zagrebačkih skijaških klubova koji organiziraju školu skijanja za predškolski i školski uzrast, te Školski športski savez Grada Zagreba (www.skolski-sport-zg.hr) koji putem programa Odmorko organizira školu skijanja za školski uzrast. Spomenula bi da sve programe provode verificirani učitelji skijanja, odnosno stručni kadar u športu.

Što se tiče opreme, nemojte kupovati skupe kombinezone i opremu koju dijete preraste za par mjeseci, snađite se, posudite od rodbine, prijatelja ili posjetite zimski sajam kod Doma sportova gdje se održava prodaja cjelokupnog asortimana za skijanje i klizanje, a cijene su vrlo popularne. Od ove godine organiziran je Prvi međunarodni sajam skijanja i zimskih športova na Zagrebačkom Velesajmu koji nudi pregršt tema vezanih za skijanje i zimske športove, druženje sa poznatim športašima i još puno toga. Također organiziran je i buvljak zimske športske opreme. Oko opreme posavjetujte se sa stručnim osobama, kako ne bi kupili pancerice ili klizaljke 2 broja veće. Dijete se mora osjećati komotno i udobno, a kaciga za glavu, rukavice i krema za sunčanje su također neophodni.

Klizanje

Klizanje je uvijek bilo „in“, pogotovo među školarcima, gdje su se pronalazile prve simpatije, prve ljubavi i prijateljstva. Klizati mogu i djeca mlađe dobi od 4 godine. Postoje programi koji se nude već u vrtiću. Ukoliko ih Vaš vrtić nema raspitajte se na športskim objektima - klizalištima: Dom sportova, ŠRC Šalata i na Zagrebačkom velesajmu.

Bitno je napomenuti da dijete odjenete toplo, obavezno mora imati kapu i rukavice koje su malo čvršće

Tamo vas također očekuje stručni kadar koji je voljan sa puno ljubavi i znanja prenijeti ljubav prema klizanju na vaše dijete. Neka dijete uživa na ledu sa prekrasnom i neizostavnom muzikom. Ukoliko nemate klizaljke, na svakom od spomenutih športskih objekata postoji mogućnost iznajmljivanja klizaljki. Bitno je napomenuti da dijete odjenete toplo, obavezno mora imati kapu i rukavice koje su malo čvršće, jer ako dijete padne i naiđe drugo dijete s klizaljkama da mu ne povrijedi prste. Svakako se oko opreme još posavjetujte sa stručnim osobama. Također treba spomenuti klizališta koja su postavljena tijekom zimskih mjeseci po gradu kao npr. na Trgu B. J. Jelačića, na Tuškancu, te pored raznih trgovačkih centara. Na navedenim lokacijama također imate mogućnost iznajmiti klizaljke.

Sanjkanje

Sanjkanje je idealno za djecu koja još uvijek ne žele stati na skije i u klizaljke. Ne prisiljavajte djecu na skijanje i klizanje. Polako, sve u svoje vrijeme. Sanjkanjem će se naviknuti na snijeg i zavoljeti ga, te će lakše prihvatiti skije i klizaljke. Sanjkati se možete u dvorištu ispred kuće ili zgrade, pogotovo ako postoji kakav brežuljak. Roditelji vucite dijete na sanjkama, osim što će dijete biti sretno i veselo i vi ćete napraviti korist za sebe. Potrošit ćete kalorije i osjećat ćete se bolje, a u zimskim mjesecima svima nam to treba. Sanjkati se možete ne samo u kvartu već i na Sljemenu, Cmroku, Jarunu i svugdje gdje ugledate brdašce. Topla i nepropusna odjeća i obuća je neophodna. U ovoj aktivnosti možete uživati zajedno vi i dijete, što je i bit svega, jer ionako zbog stresnog radnog vremena ne možemo kvalitetno provoditi vrijeme s djecom.

U ovoj aktivnosti možete uživati zajedno vi i dijete, što je i bit svega, jer ionako zbog stresnog radnog vremena ne možemo kvalitetno provoditi vrijeme s djecom

Grudanje

Grudanje je idealna igra za djecu i odrasle. Grudati se možete svugdje, ali pripazite da je to s dozom igre i humora. Nekome se grudanje više sviđa, a nekome manje. Pripazite i naučite djecu da se gruda ne baca u lice i uši, kako bi se izbjegla bol i nelagoda. Možete izabrati i alternativnu opciju te napraviti ili označiti metu i gađati u nju, ili napraviti malo natjecanje – tko će grudu baciti dalje. Grudati se možete u vrtiću, školi, odnosno svugdje gdje imate prijatelje oko sebe.

Sve druge opcije tipa hodanja, trčanja i raznih igri na snijegu uvijek su dobrodošle za vaše dijete, a i za vas. Također bitno je da se toplo odjenete i obučete.

Osim svih gore navedenih aktivnosti poanta je da se krećete, igrate, veselite i družite na snijegu. Rezultat su crveni obrazi, bistre oči, veseli pogled i zdrav duh i tijelo. Iskoristite svaki zimski dan, jer zima ne traje dugo, a pravi snijeg još manje. Uživajte na snijegu i učite svake godine nešto novo.

Autor: Eleonora Čarapina

2 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Sigurnost

4

Pazite na sigurnost djeteta u ovim aktivnostima pa nabavite kacigu, zaštitne rukavice i drugu preporučenu opremu.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0