Žitarice- osnova prehrane

Objavljeno 21.08.2011. | Dobna skupina: 0-1

Žitarice punog zrna hranjiva je namirnica na kojoj se temelji zdrava i uravnotežena prehrana

Tradicionalno na našim području prva kruta hrana koja se uvodi  u dječju prehranu je voće. Povećane potrebe djeteta za željezom, cinkom, vitaminom A, B i C te kalcijem možete utažiti i žitaricama. Trend da se dohrana započinje žitaricama sve je jači na našim prostorima, dok je to u drugim kulturama sasvim normalna stvar.

Žitarice daju ugljikohidrate, biljne bjelančevine, vitamine B skupine, vlakna, minerale

Žitarice su idealna hrana za sve, a posebno za djecu zbog svoje lake probavljivosti i hranjivosti. Konzumiranjem žitarica, koje bi prema piramidi zdrave prehrane WHO trebale činiti 60 posto dnevnog unosa hrane, organizmu osiguravamo ugljikohidrate, biljne bjelančevine, vitamine B skupine, vlakna i mineralne soli. Ugljikohidrati koji se nalaze u žitaricama nalaze se u obliku škroba, kompleksnog šećera i osigurati će potrebnu energiju za rad mišića.

Kompleksni šećeri razgrađuju se polako i daju energiju kroz nekoliko sati. Višak ugljikohidrata pohranjuje se u mišićima i jetri iz kojeg se lako oslobađa kada organizmu treba energije, za razliku od jednostavnih šećera koji se brzo troše, a višak se pohranjuje u obliku masti. Dohranu djeteta valja započeti sa onim žitaricama koje ne sadrže gluten zbog nedovoljno razvijenog probavnog trakta i mogućnosti da se razvije trajna intolerancija na isti, celijakija.  Prve žitarice u dohrani djeteta su riža i kukuruz (ne sadrže gluten), a zatim zob i ječam.

Izvor: www.coolinarika.com

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Sigurnost

5

Žitarice se mogu uvoditi u dohranu od samog početka, izbjegavajući one s glutenom.
Ukupni dojam

5

Žitarice su izvrsna i zdrava hrana za sve uzraste.
Dostupnost

5

Integralne žitarice dostupne su u svim dm-ovim trgovinama.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0