Žitarice - prva nemliječna hrana za dojenčad

Objavljeno 06.08.2012. | Dobna skupina: 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Čuvarkuća u suradnji s … Jedan od temelja piramide zdrave prehrane za djecu jesu žitarice.

Žitarice su od davnina su bile prva nemliječna hrana koja se davala dojenčadi kao početak dohrane (primjerice rižine i kukuruzne pahuljice). Rano se uvode u dohranu dojenčeta, no izbor mora biti usmjeren na one koje ne sadrže bjelančevinu gluten, kao što su riža ili kukuruz. Naravno, podrazumijeva se unos cjelovitog zrna, a ne oljuštenog jer se pretjeranom obradom gube njegova mnoga hranjiva svojstva.

Što sadrže žitarice?

  • Konzumiranjem žitarica dijete dobiva ugljikohidrate, visokovrijedne bjelančevine, vitamine B skupine, te vlakna i mineralne soli.
  • Kompleksni ugljikohidrati, kao što je škrob iz žitarica, razgrađuju se polako u organizmu djeteta i daju mu energiju kroz nekoliko sati.
  • Bogat su izvor vitamina skupine B. Ova skupina vitamina ima veliko značenje za organizam i funkciju stanice jer ulazi u sastav niza enzima koji sudjeluju u važnim energetskim procesima. Rast i razvoj dječjeg organizma kao i odvijanje svih vitalnih procesa u tijelu nezamislivi su bez njih, posebno regulacija živčanog sustava, te jačanje imuniteta.
  • Ono zbog čega žitarice najviše preporučujemo svakako je bogat sadržaj biljnih vlakana koja potiču probavu djeteta, te sadržaj mineralnih soli, neophodnih za rast i razvoj kostiju i zubi te održanje ravnoteže vode i soli u organizmu.

Koje žitarice uvesti prve u dohranu dojenčadi?

Pravilo je da prve žitne kašice pri uvođenju dohrane sadrže samo kukuruz i rižu. Na temelju novih spoznaja o celijakiji (nepodnošljivost na bjelančevinu gluten koja je sadržana u mnogim žitaricama), oprezno se uvode druge žitarice u prehranu dojenčeta: pšenični griz, zobene pahuljice. Obično se uvode iza šestog mjeseca uz promatranje reakcija djeteta. Obroci u tako ranoj dobi obično kao bazu imaju mlijeko ili voće, a žitarice su zastupljene u manjim količinama.

Ako si izvan doma, a tvojoj bebi je vrijeme za obrok, možeš joj dati zdrave i ukusne Bebivita kašice s integralnim žitaricama i voćem! Pune su vrijednih sastojaka i energije, a porijeklo sirovina je strogo kontrolirano.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Zbog važnosti žitarica u prehrani dojenčadi i male djece, bitno je odabrati što kvalitetniji proizvod te pri tome obratiti pažnju na dob djeteta.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0