Žitarice u bebinoj prehrani

Objavljeno 03.10.2012. | Dobna skupina: Prije poroda, 0-1

Jedan od temelja piramide zdrave prehrane za djecu jesu žitarice. Od davnina su bile prva nemliječna hrana koja se davala dojenčadi kao početak dohrane. Primjerice rižine i kukuruzne pahuljice.

Žitarice su važan izvor ugljikohidrata, vitamina B kompleksa koji ima veliko značenje za organizam i funkciju stanice jer ulazi u sastav niza enzima koji sudjeluju u važnim energetskim procesima. Rast i razvoj dječjeg organzima kao i odvijanje svih vitalnih procesa u tijelu nezamislivi su bez njih, kao npr. regulacija živčanog sustava, te jačanje imuniteta. Konzumiranjem žitarica organizam dobiva ugljikohidrate, visokovrijedne bjelančevine, vitamine B skupine, te vlakna i mineralne soli. Ono zbog čega se žitarice najviše preporučuju svakako je bogat sadržaj biljnih vlakana koja potiču probavu djeteta, te sadržaj mineralnih soli, neophodnih za rast i razvoj kostiju i zubi te održanje ravnoteže vode i soli u organizmu.

Konzumiranjem žitarica organizam dobiva ugljikohidrate, visokovrijedne bjelančevine, vitamine B skupine, te vlakna i mineralne soli

U dojenačku prehranu ih počinjemo dodavati najviše zbog njihove energetske hranjivosti, kada mliječni obrok više nije dovoljan za osjećaj sitosti. Između petog i šestog mjeseca dajemo žitarice koje ne sadrže gluten. Smeđa riža  je ključna žitarica u prehrani djeteta jer jača i štiti probavu, održava razinu šećera u krvi i hipoalergena je. Također se na početku uvođenja krute hrane daje i kukuruz. Žitarice koje sadrže gluten (pšenica, ječam, raž) uvode se kasnije radi opasnosti od netolerancije na gluten tj. celijakije.

U ranoj dojenačkoj dobi, nepodnošljivost glutena je obično prolazna, no ako postoji nasljedna predispozicija, ostaje trajna. Ako dijete ne podnosi gluten, poremećaj nazivamo celijakija, gdje i najmanji unos glutena dovodi do oštećenja crijevnih resica i poremećaja apsorpcije i drugih prehrambenih tvari, osobito masti i u njima topivih vitamina. Posljedica za organizam, osobito onaj u rastu i razvoju, vrlo je ozbiljna. Na temelju novih spoznaja o celijakiji, oprezno se uvode druge žitarice u prehranu dojenčeta.

Djetetu u početku ponudite žitno-mliječni ili žitno-voćni obrok tijekom jutra, a žitno-mliječni za večernji obrok.

Izvor: Godine prve zašto su važne, Milivoj Jovančević

Autor: dr. Milivoj Jovančević

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Sigurnost

5

U dobi malog djeteta, ova namirnica kao i kasnije u školsko doba, trebala bi predstavljati prvi jutarnji obrok.

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0