Žitarice u dohrani beba

Objavljeno 02.01.2012. | Dobna skupina: 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Čuvarkuća u suradnji s … Nutricionisti smatraju da bi čak 60 posto ukupnog dnevnog kalorijskog unosa trebalo potjecati od žitarica. Evo nekih pravila kako ih uvoditi u prehranu djece i na što obratiti pažnju.

Jedan od temelja piramide zdrave prehrane za djecu jesu žitarice. Od davnina su bile prva nemliječna hrana koja se davala dojenčadi kao početak dohrane. Primjerice rižine i kukuruzne pahuljice.

Žitarice se rano uvode u dohranu dojenčeta, no izbor mora biti usmjeren na one koje ne sadrže bjelančevinu gluten (riža, kukuruz), a mogu sadržavati heljdu, proso i sirak. Velik broj nutricionista smatra da bi 60 posto od ukupnog dnevnog kalorijskog unosa, trebale osiguravati žitarice. Naravno, podrazumijeva se unos cjelovitog zrna, a ne oljuštenog, jer se na taj način pretjeranom obradom gube mnoga hranjiva svojstva.

Što sadrže žitarice?

  • Konzumiranjem žitarica organizam dobiva ugljikohidrate, visokovrijedne bjelančevine, vitamine B skupine, te vlakna i mineralne soli.
  • Kompleksni ugljikohidrati kao što su škrob iz žitarica razgrađuju se polako u organizmu djeteta i daju mu energiju kroz nekoliko sati.
  • Također su i bogat izvor vitamina skupine B. Ova skupina vitamina ima veliko značenje za organizam i funkciju stanice jer ulazi u sastav niza enzima koji sudjeluju u važnim energetskim procesima. Rast i razvoj dječjeg organzima kao i odvijanje svih vitalnih procesa u tijelu nezamislivi su bez njih, kao npr. regulacija živčanog sustava, te jačanje imuniteta.
  • Ono zbog čega žitarice najviše preporučujemo svakako je bogat sadržaj biljnih vlakana koja potiču probavu djeteta, te sadržaj mineralnih soli, neophodnih za rast i razvoj kostiju i zubi te održanje ravnoteže vode i soli u organizmu.

Koje žitarice uvesti prve u dohranu dojenčadi?

Zbog svih spomenutih korisnih svojstava, žitarice se uvode rano u dohranu dojenčeta, no izbor mora biti usmjeren na one koje ne sadrže bjelančevinu gluten, a to su riža i kukuruz. U ranoj dojenačkoj dobi, netolerancija na gluten je obično prolazna, no ako postoji nasljedna predispozicija, ostaje trajna.

Pravilo je da svi pripravci dječje hrane sadrže škrob koji potječe od riže i kukuruza.

Ako dijete ne podnosi gluten, poremećaj nazivamo celijakija, gdje i najmanji unos glutena dovodi do oštećenja crijevnih resica i poremećaja apsorpcije i drugih prehrambenih tvari, osobito masti i u njima topivih vitamina. Posljedica za organizam, osobito onaj u rastu i razvoju, vrlo je ozbiljna. Pravilo je da svi pripravci dječje hrane sadrže škrob koji potječe od riže i kukuruza. Prve žitne kašice pri uvođenju dohrane sadrže samo ove dvije vrste žitarica. Na temelju novih spoznaja o celijakiji, oprezno se uvode druge žitarice u prehranu dojenčeta: pšenični griz, zobene pahuljice.

Druge žitarice uvode se kasnije - obično oko 8. mjeseca i promatra se reakcija djeteta. Obroci kašica sa žitaricama osiguravaju dojenčetu, koje se počinje sve više aktivno kretati, potrebnu energiju za rad mišića. U dobi malog djeteta, ova namirnica kao i kasnije u školsko doba, trebala bi predstavljati prvi jutarnji obrok.

Ako ste izvan doma, a vašoj bebi je vrijeme za obrok, ponudite joj zdrave i ukusne kašice s integralnim žitaricama i voćem u staklenkama! Pune su vrijednih sastojaka i energije, a porijeklo sirovina je strogo kontrolirano.

Za Bebivita tim dipl. ing. Mihela Dujmović

Autor: Bebivita Tim

3 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Žitarice se rano uvode u dohranu dojenčeta, no izbor mora biti usmjeren na one koje ne sadrže bjelančevinu gluten (riža, kukuruz), a mogu sadržavati heljdu, proso i sirak.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0