Značenje športskog psihologa u sustavu športa

Objavljeno 12.06.2012. | Dobna skupina: 3-7, 7+

Čuvarkuća u suradnji s … Šport povezujemo sa zdravim načinom života. Potiče psihički i fizički razvoj od najmlađe dobi te u velikoj mjeri djeluje preventivno i zaštita je od negativnih čimbenika kao što su loše društvo u kojem su prisutni droga, kriminal i nasilno ponašanje.

Kako bi roditelji izbjegli utjecaj negativnih čimbenika odlučuju se usmjeriti djecu u šport. Djeca kroz šport prolaze i upoznaju lijepe trenutke kao što su natjecanja, putovanja, nova prijateljstva, ali i one manje lijepe.  To su stresne situacije koji su najčešće povezane s prevelikim očekivanjima roditelja i prevelikim i preuranjenim ambicijama trenera da športaš mora uspjeti pod svaku cijenu. Zbog stresnih situacija u sportu kod djece se javlja anksioznost, stres, napetost i naposljetku želja za odustajanjem od športa. Neprimjerena komunikacija između trenera i roditelja isto tako je jedan moment koji može utjecati na mogućnost odustajanja od športa, a posljedice snose isključivo djeca.

Kako bi se izbjegle negativne situacije najbolje je u komunikaciju roditelja, trenera, djece i ostalih sudionika uključiti športskog psihologa. Dobra komunikacija između svih navedenih može doprinijeti športskim uspjesima, što je u konačnici i sveopći cilj.

Zašto su bitni športski psiholozi? Zato što mogu naći rješenja za mnoge probleme koji se mogu pojaviti od početka bavljenja športom. Športski psiholozi djeluju preventivno na donošenje loših odluka i postupaka u športu. Stoga ću nabrojat nekoliko bitnih činjenica na koji način športski psiholozi mogu pozitivno utjecati na:

ŠPORTAŠA:

 1. Razvijaju MOTIVACIJU i ODLUČNOST,
 2. uče ih kako pobijediti STRAH, STRES  i ANKSIOZNOST prilikom većih natjecanja ili ako izostane dobar rezultat na natjecanju,
 3. razvijaju SAMOPOUZDANJE I SAMOPROCJENU, djeca športaši se više ne boje postavljati ciljeve koje žele postići,
 4. ukazuju na POZITIVAN UTJECAJ ŠPORTA na njihovo psihofizičko stanje organizma i dr.

RODITELJA:

 1. Objašnjavaju im kako ne smiju raditi PRITISAK na dijete radi postizanja rezultata,
 2. uče ih kako se pravilno nositi sa OSOBNIM ŠPORTSKIM OČEKIVANJIMA spram njihove djece,
 3. objašnjavaju im kako NE SMIJU OSTVARIVATI SVOJE NE OSTVARENE ŠPORTSKE AMBICIJE  putem djece,
 4. apeliraju na NEAGRESIVNO PONAŠANJE prema djetetu ako ono ne postiže najbolje rezultate i dr.

TRENERA:

 1. Uče ih kako se PRAVILNO, PRISTOJNO I NE AGRESIVNO ponašati prema športašima, drugim športskim djelatnicima (npr. sucima, treneru protivničke ekipe …) i roditeljima,
 2. uče ih metodama kako što bolje MOTIVIRATI  športaše u ekipnim i pojedinačnim športovima,
 3. uče ih kako će u ekipnim športovima postići kvalitetu ZAJEDNIŠTVA I TIMA, a kako u pojedinačnim športovima IZVUČI MAKSIMUM OD POJEDINCA i dr.

Zaključak je kako su športski psiholozi neizostavni dio stručnog tima u športu. Nažalost, kod nas još uvijek športske udruge i ostale športske institucije nedovoljno koriste usluge spomenutih stručnjaka kao što to čine ostale europske zemlje. 

Pohvale  Hrvatskoj asocijaciji športskih psihologa (HASP) koja s timom eminentnih stručnjaka intenzivno djeluje u provedbi svojih programa. Kvalitetna rješenja nude putem stručnih športskih radionica za športske udruge/ustanove, njihovu upravu, trenere, športaše i roditelje. Aktualne su radionice sa profesionalnim trenerima zagrebačkih športskih klubova u suradnji sa Zagrebačkim športskim savezom. Više informacija možete naći na www.hasp-psihologijasporta.hr. CENTAR ZA ISTRAŽIVANJE I RAZVOJ ŠPORTA (CIRS) jedan je od partnera HASP-a. CIRS podupire njihov način rada te se zalaže za poboljšanje i kvalitetu u sustava športa što podrazumijeva i razvoj športske psihologije na svim razinama.

Izvori: www.spotrskipsiholog.comwww.hasp-psihologijasporta.hr

Autor: Eleonora Čarapina

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Dobra komunikacija između roditelja, trenera, djece i ostalih sudionika može doprinijeti športskim uspjesima, što je u konačnici i sveopći cilj.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing