Znate li što je gorka dinja?

Objavljeno 20.05.2013. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 1-3, 3-7, 7+

Čuvarkuća u suradnji s … Gorka dinja (lat. Momordica charantia), biljka iz porodice Cucurbitaceae, poznata i kao karela ili momordika, rođakinja je krastavca, tikve, dinje i lubenice.

Raste u tropskim i suptropskim područjima srednje i južne Amerike, Afrike i Azije. Prepoznatljivog je izgleda biljke penjačice dugih rascjepkanih listova, žutih cvjetova s izduženim "tikvastim" plodom. Mladi plod zelene je boje koji zrenjem zažuti i puca, otkrivajući crvene sjemenke. Svi su dijelovi biljke - list, plod i sjeme jestivi uz prepoznatljivi gorki okus.

U azijskoj kuhinji čest je sastojak, a zbog svoje gorčine upotrebljava se i u proizvodnji pive u Kini i Japanu. Neizostavan je dio tradicionalne kuhinje Okinawe, dijela Japana poznatog po iznimnoj dugovječnosti svoje populacije. Iako poznato stoljećima, antivirusno, antioksidativno i antidijabetičko djelovanje gorke dinje tek je nedavno prepoznato u zapadnom svijetu.

Gorka dinja odličan je izvor antioksidativnih spojeva poput beta-karotena, flavonoida, luteina i zeaksantina koji su prva linija obrane protiv slobodih radikala, faktora starenja i raznih degenerativnih oboljenja. Kao izvor hranjivih tvari, gorke dinje također su bogate vitaminom C, kalijem, fosforom i željezom, a dobra vijest je da su niskokalorične i „krcate“ prehrambenim vlaknima!

I u Hrvatskoj postoje proizvođači egzotičnog voća i povrća koji se mogu direktno kontaktirati za nabavku plodova gorke dinje, jer njihova sezona upravo stiže, krajem lipnja!

U kulinarstvu gorka dinja se priprema kuhana, pečena pa čak i pržena kao čips i u kombinacijama s rajčicom, sojom, krumpirom, svinjetinom i slično.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing