Zrelost za školu

Objavljeno 16.01.2012. | Dobna skupina: 3-7

Prvi školski dani su uzbudljivi, ali mogu biti popraćeni i strahom i neugodom.

Većina djece prihvati polazak u školu posve prirodno i smireno, no isto tako ovo razdoblje može biti teško, pogotovo onoj djeci koja do polaska u školu nisu išla u vrtić i kod kojih se javljaju strahovi od novog i nepoznatog.

Dijete ulaskom u školu postaje dio organizirane i strukturirane sredine, izlaže se sustavu vrednovanja i natjecanja, uz mogućnost doživljavanja neuspjeha i kritike. U školi se prvi puta susreće s ozbiljnim obvezama i odgovornostima kao i novom organizacijom života.

Sva djeca prije upisa u prvi razred prolaze obvezan pregled stručnog povjerenstva

Zbog ovih činjenica vrlo je važno prije polaska djeteta u školu na odgovarajući način procijeniti zrelost djeteta za školu, a istovremeno otkriti i eventualne poteškoće, koje se u školi mogu još više produbiti te ih je potrebno pravovremenim i najprimjerenijim postupcima otkloniti. Kako bi se utvrdilo njihovo psihofizičko stanje sva djeca prije upisa u I. razred prolaze obvezan pregled koji provodi stručno povjerenstvo.

Definiranje zrelosti, spremnosti djeteta za polazak u školu vrlo je složeno. Zrelost za školu predstavlja optimalan stupanj razvijenosti različitih tjelesnih, intelektualnih, emocionalnih i socijalnih osobina. 

Tjelesna zrelost

Tjelesna zrelost mjerilo je djetetova zdravlja. Ona mora dostići određeni stupanj da bi dijete moglo podnijeti svakodnevne napore školskog života na koje dijete nije naviklo - pješačenje do škole, nošenje školske torbe, dugotrajno sjedenje u školskoj klupi. Za uspjeh u školi nužna je dobra razvijenost vida i sluha i živčanog sustava koja se utvrđuje na sistematskom pregledu.

Intelektualna zrelost

Intelektualna zrelost djeteta obuhvaća dobro razvijen govor, razvijenost pažnje i pamćenja, pojmovno ili logičko mišljenje, inteligenciju. Na početku školovanja dijete će morati ovladati grafomotornim vještinama koje imaju značajan utjecaj na savladavanje vještina čitanja i pisanja koje su temeljne vještine daljnjeg školovanja.

Emocionalna zrelost

Dijete prije polaska u školu treba postići određeni stupanj emocionalne stabilnosti i samokontrole. Dijete ove dobi otvoreno iskazuje emocije, ali ih pokušava i kontrolirati i bori se za svoja prava. Pred polazak u školu bitno je da dijete ima određenu razinu tolerancije na frustraciju, što će mu omogućiti da ustraje u učenju i onda kad mu neće biti ugodno i zanimljivo, da prihvaća uspjeh odnosno neuspjeh te se zna nositi s osjećajima koji ih prate.

Socijalna zrelost

Ova komponenta zrelosti djeteta povezana je s emocionalnom zrelošću djeteta. Polaskom u školu dijete izlazi iz poznate obiteljske situacije, gdje je bilo zaštićeno i nerijetko imalo povlašten položaj. Istodobno ulazi u novu i često nepredvidivu socijalnu situaciju u kojoj svoj položaj mora samo izboriti. Dijete ovog uzrasta uživa u osjećaju pripadnosti, voli biti prvo, u stanju je suosjećati s drugima i u stanju je razlikovati poželjno od nepoželjnog ponašanja. Ono se može svakodnevno odvojiti od obitelji, samo se obući, brinuti o sebi i svojim stvarima.

Za djecu koja kreću u školu karakteristične su velike individualne razlike u fizičkoj, intelektualnoj, emocionalnoj i socijalnoj zrelosti te u obiteljskom okruženju iz kojeg dijete dolazi. Kako će se dijete snaći u školi ovisi i od toga da li je i koliko bilo uključeno u predškolske institucije, koliko se u njemu budila kreativnost, motivacija ili kooperativnost od strane roditelja ili odgajatelja.

Izvor:www.os-visoka,iz Priručnika za upis djece u prvi razred, Agencija za odgoj i obrazovanje

Autor: Čuvarkuća uredništvo

2 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Sigurnost

0

Prvi školski dani su uzbudljivi, ali mogu biti popraćeni i strahom i neugodom.

Napomena
Zrelost za školu predstavlja optimalan stupanj razvijenosti različitih tjelesnih, intelektualnih, emocionalnih i socijalnih osobina djeteta.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing