Zub izbija uz donji trajni sjekutić. Što poduzeti?

Objavljeno 24.11.2011. | Dobna skupina: 3-7

Čuvarkuća u suradnji s … Djevojčici staroj pet godina počeo je, uz postojeći mliječni zub, izbijati donji trajni sjekutić. Mama se pita je li to prerano i što učiniti?

Prije svega htio bih vas umiriti. Prema vašem opisu stanja u ustima zaista se ne radi o nikakvom patološkom procesu. Zub normalno niče, na dobrom mjestu, a razgovor o pravom vremenu za nicanje prvog trajnog zuba možda i nije toliko važan.

Brigu o zubima vašeg djeteta sada treba usmjeriti na očuvanje njihovog zdravlja i sprječavanje nastanka karijesa. Istovremeno će se osigurati svi potrebni uvjeti za pravilan rast i razvoj čeljusti. Pri tome svakako potražite pomoć stručnjaka, koji će djetetov i vaš angažman precizno usmjeriti ka željenom cilju, zdravim i lijepim zubima. Na kontrolnom pregledu stomatolog će odmah procijeniti da li je potrebno izvaditi mliječni zub te postupiti na pravilan način.Istina je da najčešće prvi trajni sjekutići niču u šestoj godini. No, isto tako, svi oni koji niknu u vremenu od 4-8 godina starosti djeteta mogu se smatrati da su niknuli u svom “fiziološkom” vremenu. Stoga nema nekog velikog razloga za zabrinutost.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Prvi trajni sjekutići niču između 4. i 8. godine.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0