Zvukoterapija za djecu

Objavljeno 27.09.2012. | Dobna skupina: 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Mnogi oduševljeni roditelji izvijestili su nas o pozitivnim učincima zvučnih zdjela na njihovu djecu.

Tibetanske ili zvučne zdjele izrađene su od 12 vrsta metala i ručno kovane prema tradicionalnoj recepturi od strane majstora čije se umijeće generacijama čuvalo i prenosilo s koljena na koljeno. Osobno odabrane i testirane, ove zdjele namjenjene su za primjenu u terapeutskoj praksi iscjeljivanja zvukom, za zvučne masaže i meditaciju.

Većina djece očarana je zvukovima zvučnih zdjela. One obogaćuju dječju igre, maštu i kreativnost. Djeca rođena uz njihov zvuk, kasnije za njih pokazuju veliku ljubav. Izgled i zvuk zvučnih zdjela pobuđuju želju da ih se dotakne i sluša. One su poziv na igru. Djeca uče zapažati zvukove u okolini, bilo da je riječ o glazbi, zvuku kiše, vjetru ili o nametljivoj buci hladnjaka. Razvijaju slušnu znatiželju i osjetljivost. Zvučne zdjele uče ih da je tišina ispunjena zvukom i da zvuk ponovo postaje tišina.

Iskušavanjem kvalitete zvuka interakcija sa zvukom postaje za djecu važno iskustvo.

Eksperimentalne i edukativne igre sa zvučnim zdjelama

Kada planirate kupiti zvučnu zdjelu za svoju djecu (ili, ako ste učitelj, za dje­cu u razredu), dobro ih je pripremiti kako bi je poštovali i doživjeli kao nešto dragocjeno.

Na primjer, poučno je kada djeca dodiruju zvučnu zdjelu u vreći i pogađaju što je to. Konačno, otkrijete im tajnu. Izvadite iz vreće sjajnu zvučnu zdjelu i pokažite im. Pitajte ih znaju li čemu ona služi. Djeca će vam davati različite odgovore i počet će s njom eksperimentirati. Pojavit će se različiti zvukovi ovisno o tomu kako su ju držali i ozvučivali. Neki zvukovi će brzo utihnuti, a drugi će rezonirati duže. Zvukovi mogu biti glasni ili tihi, olujni ili nježni, melodiozni ili tanani. Igrajući se, djeca istražuju različite načine stvaranja zvukova.

Što djecu povezuje djecu sa zvukom - "usidrivanje" pozitivnih iskustava u dječjoj memoriji

Sada možete s djecom razgovarati o tomu kako doživljavaju pojedine zvukove. Na primjer: "Što osjećaš kada čuješ glasne ili nemirne zvukove koji se ponavljaju?" Djeca će to obično povezati s negativnim iskustvima.

Potaknite djecu neka o tom iskustvu crtaju, slikaju ili pišu. Poslije možete napraviti mali „ritual" i uništiti crteže i papiriće s negativnim asocijacijama koje time simbolički prestaju postojati.

Nakon toga, kreirajte nježne, tihe zvukove i pitajte djecu što osjećaju kada ih čuju.

Ovaj put, djeca će se prisjećati nekog pozitivnog, veselog ili harmoničnog događaja. Zamolite ih neka to svoje iskustvo nacrtaju ili o njemu izrade kolaž. Kada je slika dovršena, možete ju izvjesiti na zid kao dnevni podsjet­nik na lijepa iskustva i doživljaje. Starija djeca isto tako mogu zapisati svoje misli i sjećanja na te vesele događaje. Taj tekst mogu kao podsjetnik nositi u džepu svojih hlača.

Postupak sa zvučnim zdjelama može postati svakodnevni ritual.

Postupak sa zvučnim zdjelama može postati svakodnevni ritual: djeca nekoliko minuta slušaju zvukove zvučnih zdjela. Njihova mašta zadržava se na tom zvuku i kolažu. Zvuk budi sjećanja na sretne događaje i djeca ponovno proživljavaju pozitivne osjećaje vezane uz te uspomene. Ovi sretni osjećaji "usidruju" se duboko u podsvijest djece, kao dio njihovog životnog iskustva.

Bilo bi dobro da svakodnevno izaberete jedan lijepi događaj i povezete ga sa zvukom. Neka vas pomisao na to prati tijekom dana, kao podsjetnik. Misao može biti: "Ja sam sretan jer sam naučio nešto novo", ili "učenje je zabavno", ili "ja uvijek napravim domaću zadaću odmah nakon škole". Nema granica vašoj maštovitosti o tomu kako primjenjivati zvučne zdjele u svakodnevnom životu djece. Roditelji i učitelji oduševljeno su nam javl­jali kako su zvučne zdjele, u radu s djecom, poboljšale ne samo kreativnost djece, nego i njihovu vlastitu, kreativnost.

Izvor: Peter Hess Akademie Kroatien

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Važno je da vaše dijete jača pozitivan stav prema životu i da stvara dobru sliku o sebi.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing