Kako sam se nosila s djetetovim alergijama

Objavljeno 27.10.2015. | Dobna skupina: 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Kada saznate da vaše dijete, vaša beba, ima alergiju na hranu ili nešto drugo, ne bude vam nimalo lako. Međutim, trebate se uhvatiti s tim u koštac i upoznati s najčešćim skupinama alergija kod beba i male djece. Više o tome pročitajte u nastavku.

Nije važno koliko je star vaš klinac kad saznate da ima alergiju na hranu, prva stvar koja vam prođe kroz glavu je “on nikad neće imati normalan život”. Znam da zvuči kao melodrama - vama možda, ako vaše dijete nema alergije na hranu. No, za mene, kad je moj sin bio devet mjeseci i rečeno mi je da ga sedam različitih namirnica može ubiti, uvjeravam vas, nisam mislila da sam pretjerano dramatična.

Kada mi je doktorica sve to priopćila i krenula pričati o EpiPen otopinama i injekcijama (za koje sam čula, ali nikad zapravo vidjela) meni je u glavi bila samo misao da se uvijek to nekako događalo drugima i počela me hvatati panika. On može pojesti nešto što će ga ubiti? Nema ni godinu dana… Trpa sve u usta. Moja je odgovornost da mu spasim život? Jeste li vi poludjeli?? Zvučalo je strašnije od dana kada su me poslali doma s njim kad je bio samo 90 sati star i rekli “možete vi to!”. Prihvatila sam činjenicu da sam odgovorna i naravno da sam ja ta koja će mu spašavati život! Iako još uvijek dramim i panika me redovno hvata imam neka svoja pravila kako da se “utješim”, a koje želim podijeliti s vama.

Saberi se!

Milijun puta ćete iz usta vašeg djeteta čuti: “ali zašto svi mogu, a ja ne mogu” i to će vas slomiti svaki put. Nije važno kako se vi osjećate iznutra, morate izvana izgledati i biti jaka za svoje dijete. Tresite se, plačite i vičite u ogledalo, u kupaonici. Dok spava. Odradite sve što morate napraviti, ali morate u tom trenutku dok je vaše dijete pred vama stisnuti zube i prijeći preko toga. 

Niste bitni!

Morate shvatiti da više niste samo vi važni. Vi ste odgovorni za život svog djeteta, a ako to znači da nema više maslaca od kikirikija u kući, a vi ga toliko obožavate, nema više kikiriki maslaca u kući!

Ni vaš muž nije bitan!

Niste sami u osiguranju sigurnosti vašeg djeteta. Nije važno što vaš muž obožava Cheerios s okusom meda i oraha i što je jeo to cijeli život za doručak i on obećava da će biti jako oprezan. Neka ga ima na poslu, a ako ga donese kući, bacite ga u smeće! Drugi put će biti još oprezniji.

Najsigurnije mjesto

Vaš dom mora biti mjesto za koje možete 100% sigurno tvrditi da je vaše dijete ovdje sigurno. Osim ako ne želite označavati svaku namirnicu u vašem domu, vaša dadilja, baka, djed, bliža i daljnja rodbina i prijatelji moraju znati da je vaše dijete alergično i na šta je točno alergično. Posebno naglasite da ne želite da se bilo kakva hrana donosi u kuću. Svi će vas gledati čudno, ali to je za dobrobit vašeg djeteta. Time mu spašavate život i ne treba vas brinuti što se susjeda Marica naljutila kada ste ju poslali doma sa baklavom. 

Neka vas ne bude sramota

Pređite preko svoje sramežljivosti. Slobodno budite mama koja će pitati za sastojke u kolaču / pizzi / kruhu na rođendanu. Slobodno obavijestite roditelje druge djece i ponesite vlastitu tortu / hranu i grickalice za svoje dijete. Malo će biti zatečeni, ali one bi isto napravile za svoje dijete, tako da… slobodno pitajte štogod treba kako biste spriječili anafilaktički šok vašeg djeteta.

Vi ste jedino što vaše dijete ima

Naravno, to ne znači da ćete zaskočiti svakoga iz grma da ga educirate o davanu epipen-a, ali polagano i postepeno educirajte osobe oko sebe i koji se susreću s vašim djetetom o situacijama u kojima se mogu naći i kako spriječiti smrt vašeg djeteta. Uvjerite se da oni to i mogu napraviti prije nego ostavite dijete samo s nekim.

Educirajte se

Na internetu ćete pronaći ogromne baze resursa sa savjetima za djecu s alergijama na hranu. Potražite velike edukacijska grupe, grupe podrške, savjete majki o davanju kašice za bebe i druge dohrane, a koje su u istoj situaciji kao i vi. Koristite sredstva, školujte se. Dođite do točke gdje se osjećate toliko sigurni da smireno ulazite u koštac sa reakcijama.

Budi snažna! Ti si majka, za boga miloga! Možeš to učiniti. Dovoljno je da se sjetiš ostaviti sve drame kod kuće. Šanse da vaše dijete razvije samopoštovanje zbog alergije na hranu je relativno visoka. Ako ne učinite svoj posao i budete najbolji zagovornik šanse su da ni vaše dijete neće htjeti koristiti epipen kad bude stariji zbog neugodnosti jer će mu se možda druga djeca smijati. Duboko udahnite, počnite sada i bit ćete zaprepašteni. Za nekoliko godina ću vas pitati jeste li se teško nosili sa svim tim alergijama na hranu, a vi ćete mi reći: Ne, tako je kako je, s tim živimo svaki dan.”

Sretno!

Autor: Ivana Glaberski

Čuvarkuća na Facebooku


Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0