Kako zaštititi podatke od nestašnih mališana?

Objavljeno 26.11.2016. | Dobna skupina: 1-3, 3-7, 7+

Držite li osjetljive datoteke na zajedničkom kućnom računalu, kojem pristup imaju i vaša djeca, solidne su šanse da će vaši nestašni mališani kad-tad obrisati ili oštetiti te datoteke. Kako vam se to nikada ne bi dogodilo, donosim nekoliko savjeta za zaštitu podataka.

Srećom, postoji nekoliko odličnih besplatnih alata koji mogu enkriptirati, zaštiti podatke lozinkom ili ih sakriti od svakoga tko koristi računalo. Najsnažniji alat za šifriranje koji možete besplatno dobiti je TrueCrypt. Istina, zahtjeva više živaca za podešavanje i postavljanje nego mnogi drugi programi, u što sam se i sama uvjerila kad sam ga prvi put instaliravala, no isto tako nudi super mogućnosti enkripcije. Na raznim sam forumima vidjela kako se korisnici TrueCrypta šale da ga ne može probiti ni FBI, pa sam se ponadala da će konačno zaštiti datoteke koje na računalu držim zbog svog posla, a klinci su ih već više puta slučajno otvorili, brisali dijelove i slično. Naravno, uspjela sam šifrirati cijelu mapu u kojoj držim te datoteke,  no kasnije sam naišla na članak koji je opisivao još nekoliko zgodnih programčića za Windows koji sluše istoj svrsi. Primjerice, alat za komprimiranje 7-Zip može šifrirati arhivu nakon što ju kreirate. Ukoliko pokušate raspakirati arhivu, računalo će vas zatražiti šifru – doduše,  i korisnici bez šifre moći će vidjeti nazive datoteka i mapa koje arhiva sadrži no neće ih moći otvoriti. 

Možete probati i sakriti mape i datoteke umjesto da ih šifrirate, uz programe poput Free Hide Folder 2.0. Naravno, riječ je o osnovnom stupnju zaštite (što je dovoljno za djecu), tako da će mape koje sakrijete biti nevidljive bez upotrebe programa.  Ukoliko radite na nekakvom drugom javnom računalu i djeca vam nisu problem, već biste htjeli uistinu pouzdanu zaštitu, pokušajte i s fSekrit. Sve tekstualne datoteke promijenit će u zaporkom zaštićene .exe datoteke. 

Windowsi imaju i jedan zgodan trik, a koji bi mogao riješiti većinu vaših problema. Jednostavno napravite mapu, no ime ostavite prazno, te odaberite da nema ni ikonice ('blank'). Mapa će biti nevidljiva čak i ako je stavite na radnu površinu, osim ako netko na nju ne naleti slučajno kliknuvši na nju. Naravno da ova metoda sigurnosno gledajući nije najpouzdanija, no ukoliko prvenstveno želite zaštiti podatke od klinaca, i ovo bi moglo biti dovoljno.

Ukoliko je već prekasno, to jest, vaša su djeca obrisala datoteke koje su vam bile bitne, nije sve izgubljeno. Postoji mnoštvo programa koji mogu spasiti obrisane ili oštećene datoteke. Predlažem program Recuva jer je jednostavan i besplatan, stoga savršen za rješavanje dječjih nestašluka. Možete probati i TestDrive ukoliko koristite Linux, jer Recuva radi samo na Windowsima.  Oba programa mogu vraćati datoteke i s formatiranih tvrdih diskova, sve dok ti podaci ne budu presnimljeni nečim novim.  Ukoliko imate problema s oštećenim tvrdim diskom, iskoristite programe poput FileSalvage, koji, doduše nije besplatan. Ovaj program specijaliziran je upravo za spašavanje podataka sa hard diska koji je pokazuje znakove većeg oštećenja.. 

Kao što vidite, postoji niz rješenja koje možete upotrijebiti bojite li se za osjetljive datoteke, a nije sve izgubljeno čak i ako budu obrisane. Uz malo snalažljivosti i nekoliko besplatnih programa vaše će datoteke biti sasvim solidno zaštićene.

Autor: Ivana Glaberski

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća preporučuje

Čuvarkuća na Facebooku


Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0