Kontracepcija nakon poroda - ekološko dojenje

Objavljeno 10.05.2016. | Dobna skupina: 0-1

Ekološko dojenje je prirodni način da se osigura izostanak menstrualnog ciklusa uslijed dojenja.

Ono se temelji na jednom jedinom principu: neograničeno dojenje odnosno dojenje prema djetetovim potrebama i željama. Da bi se takvo dojenje postiglo, postoje pravila podijeljena u dvije faze.

Prva faza uobičajeno traje šest mjeseci. To je razdoblje kada dijete isključivo sisa, bez dodavanja druge hrane ili tekućine. Sedam je pravila kojih se treba pridržavati kako bi dojenje bilo ekološko dojenje i učinkovit način kontracepcije:

1. U prvih šest mjeseci života dijete mora isključivo sisati. 
Ne koristiti drugu hranu ili tekućinu (isključiti i adaptirano mlijeko i vodu i čaj). Ovo pravilo je vrlo važno ne samo za ekološko dojenje nego i općenito za uspješno dojenje jer omogućava uspostavu ravnoteže između djetetovih potreba i proizvodnje mlijeka.
Majka koja želi neograničeno dugo dojiti svoje dijete mora poštivati zakon ponude i potražnje: što dijete češće i dulje doji, proizvodnja mlijeka je veća. Ako ne postoji ta ravnoteža i umjetno se prave veći razmaci između hranjenja, veća je mogućnost povratka menstruacije i prestanka neplodnog razdoblja. Također je i veća mogućnost prerane dohrane koja vodi prestanku dojenja.


2. Umirivati dijete na grudima. 
Ne treba se plašiti da će često dojenje loše utjecati na djecu. Ona se najlakše umire dok sisaju, i to je za njih najugodniji način. Tako se potiče povezivanje između majke i djeteta, što djeluje umirujuće na oboje. Umirivanje djece na prsima omogućava često dojenje i smanjuje mogućnost prestanka amenoreje.

3. Ne koristiti bočice i dude-varalice. 
Njihovim korištenjem smanjuje se broj podoja i vrlo brzo dijete ne mora sisati da bi se umirilo, nego sisa samo kada je gladno. Djeca kojoj se daje duda i tijekom noći preskaču i ta dojenja, i onda brzo nastupa povratak menstruacije i prestanak neplodnog razdoblja.


4. Spavati s djetetom tako da dobije i noćna hranjenja. 
Ako dijete spava uz majku i može sisati kada želi u toku noći, postoje redovita noćna hranjenja i male su šanse da je žena plodna s obzirom na to da često dojenje održava stanje amenoreje.


5. Spavati s djetetom preko dana.
Kada majka uspavljuje dijete dojenjem, održava se dovoljan broj hranjenja tijekom dana da ne nastupi prekid amenoreje. Dojenje pred spavanje siguran je način da se unese okvirna struktura vremenima i frekvenciji dojenja. Unosi određenu sigurnost, red u raspored hranjenja i mir za dijete i za majku.
Za majku je potrebno da se odmara tijekom dana jer je to povoljno za proizvodnju mlijeka.


6. Dojiti često tijekom dana i noći i izbjegavati rasporede hranjenja. 
Dijete koje sisa na zahtjev imat će dane kada će sisati tri ili pet puta, ali i dane kada će podoj tražiti i deset ili više puta. To je u redu. Ne treba se zabrinjavati i ne treba ići prema shemama i uvijek istom razmaku između dvaju dojenja. Treba osluškivati bebine signale i prema njima se ravnati.


7. Izbjegavati sve što ograničava dojenje ili razdvaja majku od djeteta. 
To mogu biti dugi posjeti za vrijeme kojih se ustručavamo podojiti dijete, to može biti rani povratak na posao, polazak u jaslice... To su sve situacije koje će utjecati na dojenje.
Poznato je da neke bebe koje idu u jaslice i ne mogu sisati tijekom dana, to nadoknade kada se vrate kući. T
o je u redu za održavanje dojenja, ali u cilju održavanja amenoreje nije. Kada nastupe duže stanke između dojenja, brzo se javi i menstruacija.
Te stanke mogu biti dnevne, dok je dijete odvojeno od majke, ili pak noćne, kada je dijete ograničeno u dojenju jer roditelji smatraju da je vrijeme da dijete spava cijelu noć bez buđenja.
Ne ulazeći u ispravnost ovog mišljenja, promatrajući učinak koji prekidanje bilo kojeg obroka tijekom dana ima na prirodni način održavanja amenoreje, došlo se do zaključka da se zbog ograničavanja dojenja prekida razdoblje amenoreje.

Druga faza u dojenju ne razlikuje se puno od prve. Važno je zadržati sva stara pravila oko dojenja, a dodatnu hranu uvoditi polako. Na početku druge faze dojenje se ne ograničava niti se smanjuje potreba za dojenjem.
Broj obroka će neko vrijeme najvjerojatnije ostati isti, a onda se polako smanjivati, prema djetetovu ritmu. Najbolja praksa koja je do ovog razdoblja ustanovljena jest pratiti djetetove signale i prema njima dojiti.
Ne treba se zabrinjavati zbog povećane ili smanjene frekvencije dojenja, zbog sporog uvođenja drugih namirnica ili zbog drugih stvari. Najprirodniji i najbolji ritam je onaj koji dijete odredi.
Druga faza će duže održati razdoblje amenoreje ako se dijete ne ograničava u dojenju.

Izvor: www.pitajmamu.hr, Mirela Blažanović, savjetnica za dojenje

Autor: časopis Mama i Beba

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Možda vam se trenutno razmišljanje o kontracepciji čini važnim kao i razmišljanje o tome da uzmete sate pilotiranja, ali nije loše o njoj razmisliti sada, jer vaš se libido može probuditi bez upozorenja.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0