Majke trebaju prijateljice

Objavljeno 15.08.2015. | Dobna skupina: 0-1, 1-3

Majčinstvo mijenja dosta sfera vašega života, a može utjecati i na vaša najbliža prijateljstva.

Postati majkom iskustvo je koje u potpunosti mijenja vaš život i samim time otvara se jedno novo poglavlje. Jeste li primijetili da majčinstvo utječe na odnos s vašim dugogodišnjim prijateljicama?

Ljubomorna prijateljica

Ona kaže: "Rodit ćeš? To je...hm...super!"

Dakle, jedva da je podijelila s vama entuzijazam zbog sretne vijesti i ne pokazuje ni trunčicu oduševljenje zbog nadolazećeg upoznavanja s vašom bebom. U ovoj situaciji psiholozi savjetuju da pokušate novonastalu situaciju sagledati iz njezine perspektive. Postoji mogućnost da se boji kako će beba okupirati sve vaše vrijeme i da nećete imati više vremena za nju. S druge strane, postoji mogućnost da je ljubomorna jer nema ono što vi imate. Budite nježni i strpljivi prema njoj i dajte joj vremena da se navikne na novost. Ako ste joj bitni vi i vaše prijateljstvo, ubrzo će sve doći na svoje mjesto i bit će sretna zbog vas.

Nepouzdana prijateljica

Ona kaže: "Oprosti, nešto mi je iskrsnulo!"

Prije ste zajedno odlazile u kupovinu i ispijale kave, a otkako je došla beba vaša prijateljica stalno otkazuje dogovore iako ste sve preokrenuli naglavačke kako biste se našli s njom. To može biti vrlo frustrirajuće jer zaista nije lako imati malu bebu i organizirati kvalitetno druženje, stoga nemojte dopustiti da se taj scenarij otkazivanja ponavlja. Na ljubazan način objasnite joj da se volite družiti s njom, ali da ne možete svoj život i logistiku prilagođavati njezinim otkazivanjima.

Zahtjevna prijateljica

Ona kaže: "Nikad nemaš vremena za mene..."

Žongliranje između majčinskih obveza i života prije bebe je kombinacija za veliki nedostatak vremena i mnoge prijateljice znaju biti ogorčene zbog toga. Objasnite svojim prijateljicama da ritam koji nameće novorođenče neće trajati vječno jer, gle čuda, bebe rastu. Pozovite ih ponekad doma na čaj i kolačiće i čim beba zaspi, posvetite vrijeme razgovoru s prijateljicom (i malu trač-partiju).

Prijateljica šefica

Ona kaže: "Ne, ne, to trebaš napraviti ovako..."

Jedva je dočekala da joj se pridružite u klubu novopečenih mama i od tada vam neprestano dijeli savjete, iako ju to nekad i ne tražite. Dobro, uvijek vam ona želi najbolje i na tome joj zahvalite, no ako pretjera u šefovanju, recite joj kako cijenite njezino iskustvo, ali da neke odluke želite donijeti sami.
Jer mama zna najbolje za svoje dijete! Zapamtite to!

Autor: časopis Mama i Beba

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0