Makeover kuhinje: male promjene velikog efekta

Objavljeno 25.01.2016.

Postoji mnogo trikova pomoću kojih ćete oživjeti staru kuhinju i dati joj novi sjaj. Nije bitno imate li mnogo novca na raspolaganju, najvažnije je imati ideju, a s dobrom idejom dolaze i poboljšanja. Evo nekoliko savjeta kako učiniti da vaša kuhinja izgleda svježe koristeći vlastitu kreativnost i majstorske vještine.

Prva stvar koju primijetimo kad uđemo u neku prostoriju su boje. U prosječnoj kuhinji najzastupljenija je smeđa (stol, parket, kuhinjski ormarići), a zatim bijela i metalno siva. Moj prijedlog je da pokušate kuhinju učiniti što bjeljom. Znate li zašto su kuhinjski aparati većinom bijeli? Bijela boja čini da se doimaju čišćima, modernijima i elegantnijima. Obojite li kuhinjske ormariće u bijelo, vaša će kuhinja dobiti nov, lijep izgled, no nemojte pretjerati; uskladite bijelu sa smeđom bojom drveta i tako napravite kontrast. Primjerice, radne površine i podovi mogu biti drveno smeđi, a ostatak neka bude bijel.

Ljudi se često žale da je njihova kuhinja premalena. Uistinu, riječ je mahom o fizički malenim prostorijama u koje se pokušava strpati što više namještaja i kuhinjskih pomagala. Neki uobičajeni trikovi dobivanja na prostoru su korištenje kuhinjskog otoka koji ima kotače (smjestit ćete ga u neki kut sobe kad ga ne koristite), stolice bez naslona (koje ćete gurnuti pod stol kad ih ne koristite i uštedjeti mnogo prostora), te izbacivanje svog suvišnog namještaja kroz jednostavan test – izbacite sve što ne koristite barem 2 puta tjedno.

Postoji i nekoliko vizualnih trikova koji će prostoriju učiniti većom. Police mogu biti raspoređene na način koji stvara iluziju otvorenog prostora; koristite vertikalni prostor, otvorene police, izbacite sve ukrasno posuđe. Dodajte nekoliko klinova na zidove i držač na stropu, neposredno iznad radnih površina i tamo držite posuđe koje najčešće koristite; bit će vam na dohvat ruke i imat ćete više prostora. Neka sve ima svoje propisano mjesto kako biste izbjegli nepotreban nered – nema ništa gore od uneređene kuhinje.

Ako vam se ne sviđa ovakva moderna, bijela kuhinja, pokušajte s potpuno drukčijim pristupom. Dodajte u svoju kuhinju neke staromodne, vintage elemente. Kupite kakav retro luster ili nekoliko slika u takvom stilu, što vas neće koštati puno, ali će dodati šarm prostoru. Takav stil zahtjeva neke ukrase, poput lijepih vaza, šarenih zavjesa, pa čak i ručno izrezbarenih okvira prozora: takvi detalji će učiniti kuhinju toplijom.

Nekoliko jednostavnih, malih popravaka može učiniti čudo. Vaši stari, izraubani ormari mogu biti oživljeni stavite li na njih neke cool ručke ili vrata. Možete čak i maknuti vrata ormara; otvoreni ormar može dobro izgledati, pod uvjetom da je sadržaj tog ormara uredan i oku ugodan. Naravno, ne mogu vam svi ormari u kuhinji biti bez vrata. Potrebno je imati neki skriveni prostor pa savjetujem da ne uklanjate vrata ormarića koji su najbliži podu – to neka bude vaš prostor za pohranu. Također, dosta utjecaja na ukupan izgled kuhinje imaju sudoperi. Ukoliko su vam sudoper i slavina već stari i pohabani od korištenja, kupovina novog sudopera i slavine je potez koji preporučujemo; ne koštaju mnogo, a itekako znače za vizualni dojam kuhinje. Preferirate li jednostavnu, modernu kuhinju opisanu u prvom dijelu članka, razmislite o nabavci minimalističke slavine metalik boje, a odlučite li se za vintage kuhinju, vaš izbor bi trebala biti neka ukrasna, fensi slavina.


Ovo su smjernice koje je, naravno, potrebno prilagoditi vašem prostoru, afinitetima i željama. Ipak, principi su jednostavni -uz kreativno razmišljanje, malo majstorskih vještina te puno mašte i vremena vaša će kuhinja zasjati u novom sjaju.

Autor: Ivana Glaberski

Čuvarkuća na Facebooku


Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0