Mamino carstvo: par savjeta o održavanju kuhinje

Objavljeno 25.07.2016. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Kuhinja je, po meni, centar svakog doma i u njoj se događaju (bar bi tako trebalo biti) najradosniji, najmirisniji i najukusniji trenuci u životu jedne obitelji. Isto tako, ona je podložnija većem prljanju od ostatka kuće, stoga je treba redovnije i detaljnije čistiti kako bi zadržala svoj sjaj i čuvala naše zdravlje.

Mnogi smatraju čišćenje zamorno i uzaludno potrošeno vrijeme, no ako svoj dom redovito održavate nećete se naći u situaciji gdje ćete cijelo prijepodne ili poslijepodne potrošiti na čišćenje. U ovom članku pročitajte par savjeta o jednostavnom održavanju kuhinje, srca vašeg doma.

Osnove

Počnite s nježnim čišćenjem prije uporabe jakih kemijskih detardženata. Limun i destilirani bijeli ocat pomažu u uklanjanju ružnih mirisa, a soda bikarbona je odlična za ribanje prljavih površina.

Odredite spužve za različite zadatke - pranje posuđa, brisanje radnih površina, ribanje pećnice i slično. Sterilizirajte spužve redovito tako da ih navlažite, a zatim ih ubacite u mikrovalnu na visoku temperaturu otprilike jednu minutu ili ih ubacite u stroj za pranje posuđa.

Redovno održavajte svježinu i red u ostavi tako da uklanjate proizvode sa isteklim rokom trajanja. Mnogi ne znaju da većini začina rok trajanja ističe nakon šest mjeseci do jedne godine. Nakon toga, jedino što možete dobiti od njih je ružan miris u vašoj ostavi.

Sve što se prolije mora se odmah obrisati prije nego ostavi ružne mrlje na površinama. Odaberite odgovarajuću krpu i detardžente za čišćenje. Mramor, na primjer, možete očistiti samo sa pH neutralnim proizvodima, dok one površine od nehrđajućeg čelika čistite samo posebnim sprejem za takve površine. Korištenjem neodgovarajućeg deterdženta možete uzrokovati oštećenje površina.

Štednjak

Obrišite štednjak nakon svake uporabe. Masne mrlje je teško ukloniti, posebno ako ih ostavite da stoje neko vrijeme. Staklene površine štednjaka operite posebnom krpom koju koristite za čišćenje tava sa neprijanjajućim dnom, inače biste mogli izgrebati površinu.

Plinske plamenike i rešetke operite ručno jednom tjedno (osim ako proizvođač nije naznačio da je perivo u perlici posuđa, u tom slučaju ih slobodno operite u perilici). Koristite spužvicu za ribanje rešetke i plamenika. Za električne plamenike koristite samo vlažnu spužvu. Skinite ručkice za paljenje i operite ih u sudoperu s blagom tekućinom za pranje posuđa i toplom vodom. Izbjegavajte čišćenje deterdžentima na bazi amonijaka koji lako mogu ukloniti oznake. Dobro ih posušite prije nego ih vratite na mjesto.

Pećnica

Rešetke potopite u toploj vodi na nekoliko sati (u kadi ili dubokom sudoperu). Operite abrazivnom tekućinom, kao što je Arf, i spužvicom za ribanje, zatim isperite i osušite. Priuštite svojoj pećnici dobro ribanje i pranje svakih nekoliko mjeseci (ili kad osjetite miris dima kada je u uporabi).

Novije pećnice imaju opciju samočišćenja. Kada se ciklus završi, obrišite pećnicu vlažnom krpom. Za ostale pećnice možete i sami napraviti gustu pastu - ¾ šalice sode bikarbone, ¼ šalice soli i ¼ šalica vode. Razmažite po unutrašnjosti pećnice (izbjegavajte metal i začepite otvore folijom) te ostavite preko noći. Uklonite plastičnom špahtlom ili lopaticom i prebrišite vlažnom krpom.

Hladnjak

Ispraznite hladnjak svakih nekoliko mjeseci, i obrišite unutrašnjost s otopinom od dvije žlice sode bikarbone i litre vode. Nakon toga prebrišite s vlažnom krpom i osušite čistim ručnikom. Uklonite staklene police i ladice, te ih operite u sudoperu ili kadi; neka police odstoje prvo par minuta na sobnoj temperaturi kako biste izbjegli pucanje hladnog stakla pod vrelom vodom.

Napravite mjesta za nove namirnice, izbacujući namirnice kojima je istekao rok trajanja.

Ostavite otvorenu kutiju sode bikarbone u hladnjaku i zamrzivaču kako bi neutralizirali neugodne mirise. Zamijenite s novim nakon nekoliko mjeseci, ili kad god osjetite da su se mirisi vratili.

Obrišite vanjski dio hladnjaka svaki tjedan mekom krpom i otopinom blagog sredstva za pranje posuđa i vodom.

Ako vam se nešto prolije obrišite odmah kako ne bi ostale mrlje i neugodni mirisi. To je posebno važno u hladnjacima, gdje suhi zrak uklanja vlagu iz svega što se prolije, što ih kasnije čini ljepljivim i teškim za oprati.

Radne površine

Očistite površine s vodom i blagim sapunom za pranje posuđa svaku večer; dobro isperite s vlažnom krpom. Možete koristiti i vlažne maramice za dezinfekciju koje možete kupiti u svakom većem supermarketu.

Kuhinjski elementi

Spriječite da se masnoća i prljavština zalijepe za vaše kuhinjske elemente tako što ćete ih oprati jednom tjednom običnom spužvicom, toplom vodom i sapunicom. Za elemente napravljene od pravog drveta dodatno zaštitite proizvodima za zaštitu drvenih površina kao što je Pronto.

Rutinski pri brisanju kuhinje, obrišite i ručke. Ako je prljavština tvrdokornija, odvrnite ručke i potopite ih u sapunici i toploj vodi tridesetak minuta.

Slavine i sudoperi

Obrišite sudoper i slavinu nakon svakog pranja posuđa mekom krpom, toplom vodom i blagim sredstvom za pranje suđa. Unutrašnjost slavine operite mekom četkicom za zube, a nakon pranja, kako biste uklonili mrlje od kamenca, prebrišite sudoper i slavinu mekom krpom. Ukoliko vam se nakupilo dosta kamenca, pomiješajte 1 dl bijelog octa sa 1 dl vode (količina mora biti 1:1), operite mekom krpom, isperite čistom vodom, a zatim posušite suhom krpom.

Profesionalci iz Sudoper-a savjetuju da odvod u sudoperu isperete kipućom vodom barem jednom tjedno, čime ćete odvodu sudopera, osim čistoće i prohodnosti, produljiti i vijek. Prokuhajte 5 litara vode i ulijte pola kipuće vode u odvod sudopera, pričekajte par minuta i zatim istresite ostatak. Nikad ne bacajte ostatke ulja ili masti u sudoper jer su oni najčešći uzrok zaštopavanja.

Za uklanjanje mirisa iz sudopera istresite ½ šalice sode bikarbone, a zatim ½ šalice bijelog octa, začepite odvod u sudoperu čepom ili mokrom krpom. Ostavite da odstoji 5 minuta, a zatim isperite s kipućom vodom. Preporuča se ovo raditi barem dva puta godišnje.

Podovi

Počistite pod u kuhinji svaku večer kako biste spriječili nakupljanje prašine, prljavštine i pijeska koji se unosi izvana, što može izgrebati površinu poda, osobito ako imate parket. Prebrišite i dezinficirajte pod detardžentom za pranje podnih površina svaki drugi dan, a parket dodatno zaštitite proizvodom za zaštitu drvenih površina barem jednom tjedno.

Autor: Ivana Glaberski

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća na Facebooku


Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0