Mogu li očevi zamijeniti majke?

Objavljeno 01.06.2014. | Dobna skupina: 0-1, 1-3, 3-7

Prema najnovijim zakonima i očevi imaju pravo na roditeljski dopust. No je li to ono što žene doista žele?

Samo to zamislite. Vaše dijete razmaže keks od žitarica po zidu, potom se počne napinjati i zacrveni se u licu, nakon čega slijedi dobro poznati smrad. Vi pogledate na sat. Osam je sati i to više nije vaš problem. "Dragi, moram ići", govorite ljubeći svoje dijete i partnera prije odlaska na posao. To je scenarij koji ni u Hrvatskoj više nije tako neuobičajen: majka odlazi na posao, a muž se brine za dijete. 

Naime, to je trend koji u Hrvatskoj sve više raste, pogotovo otkako odlazak očeva na najmanje tri mjeseca roditeljskog dopusta osigurava još dva dodatna mjeseca. Majkama je osiguran šestomjesečni rodiljski dopust, nakon čega slijedi šest mjeseci roditeljskog dopusta koji mogu koristiti i očevi, a ako očevi koriste barem tri mjeseca, dva dodatna mjeseca roditeljskog mogu koristiti ili majka ili otac, i to kad god žele, a najkasnije do šeste godine djetetova života.

Očevi i majke, pak, mogu sami odlučiti kako žele podijeliti roditeljski dopust. Možete se ranije vratiti na posao i ostaviti supruga s djetetom, podijeliti roditeljski s partnerom, ili čak odlučiti ostati kod kuće, zajedno sa suprugom. Jedino što, kad se sve zbroji, roditeljski dopust ne može trajati dulje od ukupno šest mjeseci (plus dodatna dva ako je suprug na rodiljnom barem tri mjeseca). Ovako podijeljen roditeljski dopust omogućuje ženama da, ako žele, i nakon djetetova rođenja nastave svoju uspješnu karijeru. Ali pitanje je koliko žena želi iskoristiti tu priliku? A čak i ako su očevi nove majke, želimo li mi doista da je tako?


Majčina uloga


Prema rezultati nedavnog ispitivanja, 43 posto žena reklo je da bi razmislilo o podijeljenome roditeljskome dopustu, no samo je 20 posto muškaraca bilo zainteresirano za odlazak na roditeljski, što dokazuje da je još dalek put pred nama prije nego što muževi doista prigrle svoju novu ulogu i počnu se ravnopravno brinuti za dijete.

Vedrana Marić i nije baš sigurna u to. "Moj posao je bolje plaćen od suprugova pa nismo mnogo razmišljali prije nego što smo odlučili da se ja vratim na posao šest mjeseci nakon što se naša Eva rodila“", kaže majka te prekrasne jednogodišnjakinje. "Ali to mi jako teško pada, jer toliko želim biti s njom. Tomo je predivan otac, ali mislim da je malenoj ipak potrebna majka."

Psiholozi također smatraju da očevi imaju drugačiji pristup kad je riječ o brizi za dijete. Možda se u praktičnome smislu i tate mogu podjednako dobro brinuti za dijete, ali majka ima taj majčinski instinkt koji je nevjerojatno dubok i pun osjećaja. I možda mi, kao majke, smatramo da tako treba i ostati. Za početak treba uzeti u obzir dojenje. Za bebino je tijelo poželjno barem tromjesečno dojenje, kao i za njezin um i zbližavanje, tvrde psiholozi. Oni također ističu da gotovo polovica majki malih beba odlučuje ostati kod kuće svih godinu dana po njihovu rođenju, unatoč financijskome pritisku, što znači da predložena promjena možda i ne ide u korak s roditeljskim razmišljanjima. Na neki je način biološki predodređeno da majka njeguje dijete prvih šest mjeseci, dok se otac brine za podmirenje
praktičnih potreba svoje obitelji.
Ali pozitivno je to da se i muškarci angažiraju kad je riječ o brizi i prihvaćaju se izazova brige za dijete.


Učinite to poput tate


No, druženje s ocem također donosi brojne pogodnosti. Pokazalo se da očevi vole igrati bučnije i aktivnije igre s djecom. To im pomaže da nauče više riskirati i istraživati granice svojih mogućnosti.

Očevi su također poznatiji po tome da manje tepaju i malenima se češće obraćaju normalnim jezikom, što može potaknuti razvoj bebinih komunikacijskih vještina.
No ne ovisi uvijek sve o spolu, češće je riječ o osobnosti. Mogu se naći i muškarci i žene koji su prirodni s novorođenčadi, kao i drugi koji bi radije radili dok se njihov partner brine za dijete. Najbolje bi bilo slijediti svoje prirodne talente, posebno zato što će vaše dijete brže napredovati ako su mu roditelji sretni.

Svjetske brojke već potvrđuju činjenicu da obitelji diljem svijeta prepoznaju pogodnosti koje očevi donose u brizi za dijete. Šveđani imaju „blage tate“, a u SAD-u govore o novome naraštaju Gospodina Majki. I u Hrvatskoj se svakim danom povećava broj očeva koji odlaze na roditeljski dopust i brinu se za djecu dok im partnerice rade.

"Moj marketinški posao uključuje i česta putovanja", kaže Jasna Legac (34), majka 18-mjesečnoga Roberta i trogodišnjega Karla. "Moj je suprug prestao raditi kako bi bio kod kuće i brinuo se za njih. Isprva nam je svima bilo teško, ali na kraju se ispostavilo da je to bila odlična odluka za sve."
Bez obzira na to jeste li spremni predati uzde u partnerove ruke i prepustiti mu brigu za dijete, bitno je da ćemo u budućnosti svi mi imati više izbora i naučiti se na nov, drukčiji način nositi s čudesnom ali katkada zastrašujućom prvom godinom roditeljstva.

Mnoge majke osjećaju krivnju zbog ranijeg povratka na posao ili izgube samopouzdanje ako ih predugo nema na poslu. Ove će mogućnosti parovima osigurati širu sliku pa će oni tako moći odlučiti što je najbolje za njih.

A sve dok se dijete osjeća voljeno, ono neće mariti za to tko mu mijenja pelene.

Izvor: www.pitajmamu.hr

Autor: časopis Mama i Beba

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Psiholozi ističu da gotovo polovica majki malih beba odlučuje ostati kod kuće svih godinu dana po njihovu rođenju, unatoč financijskome pritisku, što znači da predložena promjena možda i ne ide u korak s roditeljskim razmišljanjima.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0