Muškarci i prijeporođajna panika

Objavljeno 08.12.2014. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda

Ako se vaš partner tijekom vaše trudnoće počne ponašati čudno, znajte da niste ni prva ni zadnja kojoj se to događa. Prijeporođajna panika može se dogoditi svakome muškarcu. Evo kako se nositi s njom...

Tata gubi živce

Za razliku od vjenčanja, prije kojeg se očekuje da se muškarci malo "ispucaju“, u pravilu ne očekujemo nikakav ispad prije bebina rođenja. Ali oni ipak skrenu s puta, samo malo.

U većini se slučajeva nemate zbog čega brinuti. Gotovo svim muškarcima klecaju koljena prije dolaska prve bebe na svijet, kažu psiholozi. Budući se očevi preko noći moraju pomiriti s odgovornošću da se odsad trebaju brinuti za svoju partnericu i dijete te ih financijski osigurati. To je konačni dokaz „odraslosti“ koji ih zna zastrašiti i potaknuti da naprave korak natrag.

Zabavljajte se

Psihoterapeuti smatraju da najveću krizu kod muškaraca uzrokuje strah od toga koliki dio odgovornosti moraju preuzeti na sebe. I vi biste ga mogli dodatno zastrašiti. Porazmislite o tome na koji način razgovarate s njime: očekujete li možda da nabavi najskuplji krevetić na tržištu? Oboje želite najbolje za svoje dijete, što iziskuje priličnu svotu, ali nemojte to stalno isticati.

Možda bi se vaš dragi mogao ponašati neuobičajeno zato što se ne osjeća uključenim u tijek vaše trudnoće – i zbog toga bi mogao pokazivati manjak zanimanja za vas i bebu. No nemojte pretpostaviti da ga vaša trudnoća i beba ne zanimaju samo zbog toga što nije u stanju suosjećati s vama. Zato je iznimno važno da ga redovito informirate o svemu.

No, postoji i treći razlog za takvo ponašanje, a to je osjećaj gubitka. On možda žali za vašim dosadašnjim životom u paru. I premda su uzbuđeni zbog skorog dolaska djeteta na svijet, budući očevi mogu te svoje osjećaje izražavati nezrelim ponašanjem, na primjer opijanjem.  Ako je to i kod vas slučaj, sjetite se dana prije trudnoće i malih stvari kojima ste jedno drugome pokazivali da vam je stalo. I nastojte i dalje jedno drugome ugađati. To bi doista mogle biti sitnice, poput pravljenja čaja, ali ako ste prestali s tim ritualima otkako ste zatrudnjeli, njemu bi to podsvjesno moglo nedostajati, što će i pokazivati svojim ponašanjem.

Zapamtite, sve će to ubrzo završiti. Ako ste zabrinuti, postoje načini da se s time nosite. Savjetujemo vam da si isplanirate zabavne zajedničke trenutke. Pokažite jedno drugome da ste i dalje isti ljudi koji ste i bili, i podjednako se brinite jedno za drugo. Nemojte samo razgovarati o trudnoći, nego nastojte pričati i o drugim temama koje su vam oboma važne. Pravljenje uzbudljivih planova za vrijeme kada vaša beba dođe na svijet također će mu pomoći da shvati kako roditeljstvo neće automatski isisati svu zabavu iz vašeg života.

Dobra komunikacija također je ključna. Razgovarajte o tome što proživljavate i što vas muči – ali kad ste oboje smireni, a ne kad pucate po šavovima. Nemojte ga kritizirati, napadati ili mu upadati u riječ. Zamislite kako biste se vi osjećali kad bi se svi fokusirali isključivo na njega i posvećivali mu svu pažnju. Kako biste reagirali?

Sretan kraj

No, vjerojatno najveći problem zbog kojeg muškarci često imaju krizu uoči djetetova dolaska obično se razriješi sam od sebe, bez intervencija.

Naime, mnogi muškarci ne znaju kako bi se trebali ponašati tijekom trudnoće jer njihova uloga nije jasno definirana. Ali to se mijenja jednom kad se dijete rodi, i otac može voljeti, paziti i brinuti se za svoj podmladak.

U većini će slučajeva tinejdžer u njemu doista iščeznuti, a vaš će se partner pretvoriti u sretnoga, rođenog taticu. A očinstvo će postati stvarnije jednom kad se dijete rodi i otac se navikne na svoj novi identitet, kažu psiholozi. Rezultati istraživanja pokazali su da muškarci žele biti očevi koji su aktivno i pozitivno uključeni u život svoje djece. Trebate mu samo dopustiti da prije toga proživi svoj trenutak bijega.

Izvor: www.pitajmamu.hr

Autor: časopis Mama i Beba

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0