Naš obiteljski odmor u Makarskoj

Objavljeno 01.12.2015. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Proteklo sam ljeto s mužem i djecom ljetovala u Makarskoj. Unajmili smo udoban apartman nekoliko tjedana ranije i došli u Makarsku sredinom srpnja. Tu smo proveli dva tjedna i sjajno se proveli pa sam htjela napisati nešto o gradu i okolici kako bih i druge potaknula da ga posjete.

Većinom bi prijepodneva provodili na plaži, a u Makarskoj ima odličnih plaža. Većinom bi bili na glavnoj gradskoj plaži u blizini centra; šljunčana je, u pozadini ima borova ako želite u hlad i, naravno, više kafića za popiti kavu… No, vjerojatno ste mogli u medijima pročitati članke o gužvi na makarskim plažama i kako ljudi ostavljaju svoje ručnike kako bi si rezervirali mjesto. To je istina pa ukoliko želite dobra mjesta, trebali biste doći stvarno ranom zorom. U pokušaju da se spriječi to rezerviranje mjesta komunalnim je radnicima rečeno da uklanjaju ručnike ukoliko primijete da dugo nikog nema oko njih.

Mi bismo dolazili relativno rano, ali ne prerano, i uvijek uspijevali naći solidno mjesto. Kasnije smo išli na plažu Ratac i onu kod svjetionika sv. Petra gdje je bilo dosta manje gužve. Veći hoteli imaju svoje privatne plaže, rezervirane za hotelske goste, na kojima je navodno manja gužva, pa ako planirate odsjedati u hotelu nećete imati problema s gužvom. Uglavnom, sve javne plaže su šljunčane i prilagođene djeci, plićaka ima dosta i voda je postepeno sve dublja.

Naravno, ima i terena za odbojku, tenis, pa i nogomet. S obzirom da su Tučepi i Baška Voda jako blizu, kasnijih smo dana išli malo i tamo istraživati, a išli smo čak i do Brača s obzirom da iz Makarske vozi linija za Sumartin (koji je na istočnom dijelu otoka).

Večer bi počeli šetnjom makarskom promenadom: kafići i restorani su bili puni, posvuda su bili prodavači suvenira, slatkiša, glazba je dolazila odasvud – sjajna atmosfera u svakom slučaju. Muž i ja odavno smo svoje otpartijali, ali mlađima će biti bitno pa napominjem da je dobar postotak turista mlađe dobi jer Makarska očito ima mnogo kvalitetnih mjesta za izlazak i zabavu.

Jedan smo dan posjetili i park prirode Biokovo. Makarska se nalazi u podnožju Biokova, tako da vidite tu moćnu planinu kad god dignete pogled. Odlučili smo ju posjetiti i uspeti se, naravno, ne do vrha – osoblje nam je savjetovalo da se ne penjemo baš do vrha ako nemamo prijašnjeg iskustva. Proveli smo lijepo prijepodne, a pogled je bio nevjerojatan, vidi se cijela panorama pa i otoci u daljini.

Svidjele su mi se i kamene kuće i uske ulice grada pa smo išli posjetiti i neke najbitnije građevine, katedralu sv. Marka na glavnom trgu i crkvu sv. Petra. Vjerojatno niste znali da u Makarskoj ima muzej školjki! Izloženo je tisuće vrsta različitih školjaka, iz većine svjetskih mora (one tropske su najšarenije i najčudnijih oblika!).


Dva su tjedna stvarno brzo prošla i naš je odmor završio, no toliko sam se zaljubila u ovaj gradić da ćemo se sigurno vratiti sljedeće godine. Ima sjajnu atmosferu, lijepe plaže, divan krajolik i prirodu. Osim toga, izbor apartmana u Makarskoj je odličan, a ima i jako dobru prometnu povezanost, naročito uzduž obale s velikim turističkim destinacijama, poput Splita prema sjeveru i Dubrovnika na jugu. Ukoliko, pak, dolazite iz inozemstva i dugo putovanje automobilom ili autobusom vam nije draga opcija, u Makarsku možete doći i direktno taxi transferom iz zračne luke Split.

Sve ove čari čine ju poželjnim odredištem, kako za domaće, tako i za mnoge strane goste. Stoga, preporučam svima da je posjete i da se sami uvjere kako je odlično mjesto za ljetni odmor.

Autor: Ivana Glaberski

Čuvarkuća na Facebooku


Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0