Povišeni tonus mišića kod beba

Objavljeno 20.05.2016. | Dobna skupina: 0-1

Hipertonus kod beba ponekad zavara roditelje jer im djeluje da je njihova beba iznimno napredna, a ona je previše čvrsta i kruta.

Prijevremeno rođene bebe, bebe iz rizičnih trudnoća ili one kod kojih je pri porođaju došlo do komplikacija za posljedicu ponekad imaju povišen tonus mišića ili hipertonus.

Ove su bebe previše čvrste i krute, što ponekad zavara roditelje jer im djeluje da je njihova beba iznimno napredna. Često na bilo kakav podražaj – zvučni, svjetlosni, mehanički – prenaglašeno reagiraju.

Neke hipertonusne bebe mogu zauzeti sjedeći položaj već u prva tri mjeseca ako ih se uhvati za ruke, a ako je polegnete na trbuh, vjerojatno će se okrenuti na leđa, što roditelji također dočekaju s oduševljenjem jer se to očekuje s otprilike navršenih osam mjeseci.

Pretjerana stimulacija može dovesti do prepreka u kasnijem motoričkom razvoju, pa je potrebno obratiti se liječniku ako primijetite ove simptome kod vaše bebe kako biste pravilnim postupcima i vježbanjem tonus svojeg malog žilavca doveli u normalu.

Autor: časopis Mama i Beba

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0