Predivan grad za obiteljski izlet - Split

Objavljeno 29.01.2016.

Često sa svojom obitelj idem na izlet u Split; živimo u mjestu koje je nešto istočnije, ali kad god možemo, pogotovo ljeti, odemo u taj lijepi grad. Premda smo dovoljno blizu da nam je u redu ići i na jednodnevne izlete u Split, pišem ovaj članak kako bih i drugima ukazao na ono što mi se sviđa u Splitu i potaknuo ih da i sami dođu i iskuse ga.

Naravno, reći da je Split stvarno grad koji je napravljen po mjerama turista i nije neko iznenađenje. Nema većeg zadovoljstva nego prošetati rivom u ljetno predvečerje i iskusiti svu tu vrevu, gužvu, ulične prodavače, glazbu, ljude u restoranima i kafićima. 

Premda mi žena i djeca nisu neki ljubitelji dugih šetnji, ponekad se uputimo u istraživanje Marjana. Ne opterećujemo se nekim zahtjevnijim rutama već odradimo laganu šetnjicu. Ipak, nekom tko dolazi u Split na više dana preporučio bih da obvezno unajmi bicikl i proveze se cijelim poluotokom: staze su u dobrom stanju i vode vas zanimljivim zelenim krajolikom.

Premda je ljeto često nesnosna gužva, naša omiljena plaža i dalje su Bačvice. Odgovara mi zbog djece to što je more relativno plitko, to jest, morate otići dosta daleko da biste došli do neke ozbiljnije dubine. Iako dobro plivaju, sigurno je sigurno, a i uvijek ih mogu imati na oku s plaže. Žena i ja obožavamo piti kavu u kafićima uz plažu, a i obiteljsko igranje picigina dobar je doživljaj. Inače tamo se uvijek možete okušati u nekoj vodenoj aktivnosti tipa parasailing, u jetskiju ili slično. Mojim klincima je najomiljenija pedalina.

Postoji i brdo sportskih terena za tenis, mali nogomet, košarku i slično nedaleko Bačvica. Sport je u Splitu općenito jak, i nemojte misliti da ste iskusili sve što Split nudi dok ne dođete na Poljud. Povremeno s djecom odem na utakmicu Hajduka i vidim puno turista koji u čudu gledaju što se to događa, kako se cijeli grad digne na noge na dane važnih utakmica. 

Par puta smo posjetili i ostatke Dioklecijanove palače, što mislim da je bitno, pogotovo dolazite li na odmor s djecom, jer ipak je riječ jednoj od najvažnijih znamenitosti Dalmacije i Hrvatske. Ako niste iz Dalmacije, preporučam da obiđete i sve druge atrakcije poput crkve svetog Duje, Peristil, Prokurative i slično. Inače, postoji i manifestacija koja se zove Dioklecijanove noći, koja inače bude posebno zanimljiva klincima, ljudi su odjeveni u Rimljane i slično. Općenito, ako niste upućeni, manifestacije poput Splitsko ljeto, Splitski Festival ili Dječji festival osiguravaju da se navečer uvijek nešto događa. Ako ste mladi i željni partijanja, vjerujem da se može naći i žešćih provoda u splitskim noćnim klubovima. 

Ako planirate odmor svakako provjerite i meni omiljene splitske restorane Apetit i konobe Korta i Matoni. U biti, koju god konobu da posjetite nećete ostati ni razočarani ni gladni. Ali ako vas takve stvari ne zanimaju ili vam nisu financijski prihvatljive, ne brinite, ima hrpa fast foodova i pekara sa solidnom ponudom. Još jedna stvar koju bih posebno napomenuo je jedrenje. Kao strastveni mornar često unajmim mali brod i provozam se sa klincima do obližnjih otoka kao što su Brač, Hvar i Vis. Za djecu je to posebna zabava, pogotovo za onu koja se nikad prije nisu vozili brodom. Važno je da prilikom takvog izleta obratite veliku pozornost na sigurnost djece te ne bi bilo loše da pročitate pokoji vodič za jedrenje i savjete drugih roditelja na raznim forumima i portalima. 

Naravno, ovo su samo osnove grada Splita. Ja vam svakako preporučam da sljedeći odmor provedete u „najluđem gradu na svitu“, jer će vas njegov šarm naprosto oduševiti.

Autor: Ivan Horvat

Čuvarkuća na Facebooku


Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0