Savjeti za uštedu prilikom kupnje školskog pribora i materijala

Objavljeno 18.08.2016.

Povratak u školu znači i povratak kupnji udžbenika i školskog pribora. Svake godine, čini se, lista za kupnju postaje sve duža i duža, a predmeti na njemu sve skuplji i skuplji! Donosim vam jednostavne načine kako možete smanjiti troškove na školski pribor, a ujedno i osigurati vašem malcu da ima sve spremno prije nego škola počne.

Preskačite brendirane stvari

Da li ste primjetili razliku u cijeni Targetove bilježnice koja ima omiljeni crtani lik vašeg djeteta na sebi ili one obične, nebrendirane bilježnice sa istim omiljenim likom koje možete kupiti u svim većim supermarketima kao što su Lidl, Billa, Konzum? Ako niste, odmah vam kažemo, razlika je ogromna. Trenutno bilježnice u Lidlu možete pronaći po 80 lp po komadu dok su brendirane bilježnice od 6 kuna pa na više. Nije iznenađujuće, markirani školski pribor je skuplji skoro 6 do 7 puta od nemarkiranog. Ne možemo reći djetetu da ne može imati bilježnicu sa svojim super junakom no možemo mu ponuditi jeftiniju verziju bilježnice s omiljenim likom i naći se na pola puta. Druga opcija je kupiti obične bilježnice (bez posebnih likova i junaka) i kupiti naljepnice (koje su također jeftine), a koje dijete može zalijepiti po bilježnici i tako imati super cool bilježnicu. Vi ćete na ovome uštedjeti novac, a dijete će dobiti jednu novu super cool zanimaciju samostalnog ukrašavanja bilježnica.

Ne kupujte sa djecom

Prvo i osnovno pravilo na kojem su se mnogi roditelji opekli iz iskustva će vam reći da ne kupujete sa djecom ako pokušavate uštedjeti. Te dvije stvari jednostavno ne idu zajedno. Iako često neizbježna situacija, pokušajte organizirati bake za čuvanje ili kupujte malo po malo u svakodnevnim odlascima u trgovinu dok ne skupite sve što je vašem malcu dovoljno. Ne samo da će vam trebati puno manje vremena, oni neće biti tu da vas pritišću da im kupite skuplje stvari.

Ne kupujte samo u supermarketima

Iako supermarketi imaju tendenciju da oglašavaju velike akcije školskog pribora i time privlače roditelje kao ose na med, supermarketi češće ispadnu najskuplja mjesta za kupnju školskog pribora (osim ako ne naletite na neku super akciju kao što su trenutno akcija bilježnice po 80 lp u Lidlu). Male knjižare također imaju dobre popuste i često im je teško natjecati se sa “velikom” konkurencijom stoga daju još veće popuste samo da bi se izvukli barem sa “nulom”.

Razmišljajte unaprijed

Roditelji uvijek popuste djetetu i kupe torbu sa najdražim omiljenim likom. I to podržavamo ako imate prvašića i treba vam motivacija i poticaj, no omiljeni likovi nakon par mjeseci ili godinu ne budu više omiljeni likovi i torba za koju ste mislili da će ju nositi barem prve 4 godine neće više biti zanimljiva i privlačna. Sa kupnjom druge torbe budite pametniji. Odaberite neutralnu torbu kojoj neće proći “moda” i za kojom neće proći volja vašeg djeteta.

Uradi sam

Za sve što vam stoji na vašem popisu zapitajte se da li možete nešto napraviti sami i na taj način uštedjeti nešto novaca? Popularan portal BuzzFeed je izbacio mnoštvo jednostavnih “Uradi sam” projekata koje i najsmotaniji roditelji mogu odraditi. Umotavanje knjiga u omote koji koštaju 2,99 kuna? Ne, hvala! Kupite simpatičan papir za umotavanje sa omiljenim likovima i umotajte sve knjige za 10-ak kuna, čisto bijeli papir omogućuje djeci da hvataju bilješke za zadaću i slično na same korice (vrlo lako se zamijeni omot čisto bijelog papira) ili popularan papir za pisanje sa kredama po njemu? Mogućnosti je pregršt, samo se trebate odlučiti za ono što je vašem djetetu draže.

Na kraju, bez obzira gdje, kada i kako ste planirali kupiti školski pribor i materijale, planiranje unaprijed je ključ za uštedu novca.

Autor: Ivana Glaberski

Čuvarkuća na Facebooku


Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0