Melon, pipun, pekun, pepun, milum, dina ili dinja (lat. Cucumis melo L.) – nazivi su za svima dobro poznatu jednogodišnju biljku iz porodice Cucurbitaceae.
Kao i sa svim superzvijezdama, uspon brokule na tron najzdravijeg povrća bio je strelovit, i pomno praćen. Odjednom su svi nutricionsti, naturopati, liječnici, znanstvenici počeli govoriti o dobrobitima ove kupusnjače.
Uz bundevu, kestene, orahe nikako ove jeseni ne zaboravite i na to divno voće - JABUKE! Crvene, zelene, žute ...poznate su brojne sorte (njih oko 10 000), koje se međusobno razlikuju po okusu, slatkoći ili kiselosti, konzistenciji i sočnosti.
Čak i oni koji ne vole povrće s tikvicama rijetko imaju problema. Vjerojatno se to može zahvaliti njihovom neutralnom i blagom okusu, mekanoj kori i sočnom bijelom mesu. Odlično prijaju u raznim varijantama, od juha, priloga pa do glavnog jela.
Kuhati u vodi ili na pari, puniti nadjevom, pržiti, pirjati, jesti sirov na salatu, napraviti juhu, smoothie ili čak čips te poslužiti kao predjelo, prilog ili glavno jelo...sve to, a i više možete s keljom! Potrebno je samo izabrati...
Korabica je jedno od onih povrća koje se uvijek nađe u vašoj košarici s placa, ali prečesto ostane stajati u frižideru dok ne uvene, jer eto baš niste radili juhu. Promijenite ploču i proširite područje djelovanja korabice sa juha na salate i priloge.