Planetopija

Ilica 70, 10000 Zagreb

Planetopija objavljuje knjige koje promiču holistički pristup u rješavanju pitanja čovjeka i zajednice te izražavaju vjeru u moć unutarnjeg rasta i razvoja.

Telefon
+385 1 4851 557
Fax
+385 1 4883 371
E-mail
knjizara@planetopija.hr

O nama


POČECI

Počeci nakladničke kuće Planetopija sežu u 1995. kada u izdanju Biovege, pod čijim je okriljem izraslo naše izdavaštvo, izlazi prva hrvatska knjiga o makrobiotici Hrana za život autora Jadranke Boban Pejić i Zlatka Pejića. Na knjizi je uz autore radila i prva urednica Marina Kralj Vidačak, današnja direktorica i spiritus movens nakladničke kuće Planetopija.

Hranom za život otvaramo i prvu biblioteku Makronova, biblioteku zdravih stilova življenja i holističke medicine - teme koje su u žarištu interesa i filozofije kako poduzeća Biovega tako i osoba koje u njemu rade. Šireći tematiku izdanja uskoro pokrećemo i biblioteku Quantum, džepne knjige za čitanje u svakoj prilici. Knjigama koje predstavljaju vrhunce istočne i zapadne filozofije, psihologije, religije i duhovnosti, izdavaštvo postaje prepoznatljivo i među širom publikom te postiže prvi pravi uzlet u svom djelovanju. Zatim se jedna za drugom nižu nove biblioteke otvarajući nove teme, od biografija, vježbanja, cjelovitog ženskog zdravlja, humora, ekološke angažiranosti pa sve do dječjih knjiga i slikovnica.

UVIJEK PRVI

Osim što smo vrlo brzo postali referentan izvor kojem se publika i mediji obraćaju u potrazi za knjigama vezanim za holistički pristup zdravlju, među prvima smo dotakli i tzv. ženske teme te smo izdali neke od sad već kultnih knjiga - Žensko tijelo, ženska mudrost, Meditacije za žene koje previše rade, Mudrost menopauze, Žene koje previše vole, Biti žena.

Prvi smo u Hrvatskoj objavili knjige o danas mega-popularnim temama - feng shuiju i shiatsu masaži.

Prvi izdajemo biografiju Nikole Tesle na hrvatskom jeziku Tesla: čovjek izvan vremena, prvu knjigu o ženskom orgazmu Zadovoljenje američke glumice Kim Cattrall svima poznate iz serije Seks i grad i prvi se bavimo temom transeksualnosti u knjizi Bez nje.

Pilates tijelo - naša najveća uspješnica, knjiga je koja je potvrdila da smo prvi u prepoznavanju svjetskih trendova.

Nekim svojim knjigama i sami pokrećemo trendove: knjiga S-faktor: Striptiz fitnes za svaku ženu izlazi prije pojave tog oblika vježbanja u dvoranama i fitnes centrima Hrvatske i Europe.

Prva knjiga namijenjena široj publici koja govori o GMO hrani Sjeme obmane, također je izašla iz našeg uredništva.

KNJIGE DOMAĆIH AUTORA

Godine 2004. izdavaštvo se odlučuje na riskantan i financijski zahtjevan korak s obzirom na položaj knjige i nakladništva u Hrvatskoj: kreće s bogato ilustriranim priručnicima u boji hrvatskih autora. Prva je knjiga Vježbe za trudnice nagrađivane autorice Snježane Vojvodić-Schuster, a uskoro pokrećemo i cijelu biblioteku veganskih kuharica domaćih autora, Mirisi i okusi Makronove. Do danas je izašlo 17 kuharica od kojih je najveći uspjeh doživio naslov Žitarice. Tu su još i Body tehnika Ana-Marije Jagodić- Rukavina, Dan koji će vam promijeniti život poznate novinarke i TV-scenaristice Diane Pečkaj Vuković, Za bebe i djecu Jadranke Boban Pejić te biblioteka Tijelo i pokret Makronove.

GOSTI, PRIJATELJI I SURADNICI

Ponosni smo što smo ugostili mnoge cijenjene autore koji su nam postali i dragi prijatelji među kojima su na prvom mjestu Michio Kushi, učitelj i utemeljitelj suvremene makrobiotike, William Spear, učitelj makrobiotike i feng shui majstor, Shizuko Yamamoto, shiatsu terapeut, Jeffrey Smith, publicist i znanstvenik, dr. Marilyn Glenville, britanska nutricionistica i spisateljica, Aine McAteer, 'kuharica slavnih', Stuart Sim, britanski pisac i teoretičar, dr. Anne Wilson Schaef, psihoterapeutkinja međunarodnog ugleda koja radi na području teorije feminizma, psihologije i samoiscjeljenja, te mnogi drugi.

Suradnjom s nama naš su rad podržale i mnoge osobe iz hrvatskog javnog života, poput glumice Mie Begović, operne pjevačice Sandre Bagarić, voditeljica s malih ekrana Blaženke Leib, Ivane Šundov, Helge Vlahović Brnobić, Jelene Buljan i Suzane Pardačar, režisera Krste Papića... popis je dugačak.

Među našim vanjskim suradnicima posebno se ističu vrhunski fotografi Slavica Subotić MacCormick, Dag Šola Oršić i Kristina Lenard.

KVALITETA PRIJE SVEGA

Mnoge naše knjige i autori dobitnici su nagrada i priznanja. Tako je 2004. knjigu Kratka povijest gotovo svega Billa Brysona Britanska akademija znanosti proglasila Najboljom knjigom za popularizaciju znanosti (Aventis), a iste je godine Hrana za dušu i tijelo Aine McAteer dobitnik prestižne nagrade Gourmand World Cookbook kao najbolja kuharica zdrave prehrane na svijetu. Krajem iste godine Jutarnji list našu knjigu za djecu Zmajologija proglašava najljepšom knjigom u Hrvatskoj. Knjiga Egiptologija dobitnik je Design and Production Award, britanske književne nagrade za 2005. Knjiga Operacija Crveni Jerihon dobitnik je British Book Award za 2006., a recenzenti je proglašavaju 'Da Vincijevim kodom za tinejdžere'. Godine 2007. kuharica Ljeto Jadranke Boban Pejić osvojila je drugo mjesto u kategoriji najboljih vegetarijanskih kuharica svjetskog priznanja Gourmand World Cookbook Award.

NOVO DOBA - SAMOSTALNOST

Početkom 2006. izdavaštvo Biovege izdvaja se iz poduzeća-matice i postaje samostalna nakladnička kuća Planetopija d.o.o. te trenutno broji 11 zaposlenih.

Otvorenjem knjižare okrunili smo dosadašnji rad i započinjemo novo poglavlje. Ostajući vjerni svojoj misiji cilj nam je ići manje utabanim stazama i otvarati uvijek nove, intrigantne i avangardne teme.

KNJIŽARA

Naša je knjižara dom knjiga za duh, um i tijelo. To je mjesto gdje se mogu naći sva recentna izdanja koja obrađuju teme poput osobnog razvoja, globalnih kretanja, holističkog pristupa zdravlju, zaštite okoliša, duhovnosti, kulture življenja te najljepše dječje knjige. U malom prostoru od samo 20-ak kvadratnih metara uspjeli smo smjestiti gotovo 2000 naslova. Naša je želja maksimalno uslužiti kupca te stoga promoviramo novu kulturu knjižarstva i prodaje knjiga u kojoj se njeguje neposredni i bliski kontakt s kupcem. To znači da kod nas možete saznati više o temama koje vas zanimaju, najnovijim izdanjima, trendovima, dobiti preporuku i pretvoriti traženje prave knjige u užitak. Želimo osim toga da u svakom trenutku možete doći do knjige koju želite, čak i ako je moramo posebno zbog vas naručiti. Želimo da naša knjižara bude 'knjižara gdje vas znaju'.

KNJIŽARA ON-LINE

Od listopada 2007. sva izdanja na hrvatskom i engleskom jeziku koja se nalaze na policama knjižare možete kupiti i putem interneta u našoj on-line knjižari na www.planetopija.hr.

Sva Planetopijina izdanja dostupna su po povoljnijim cijenama s 10% popusta pa ne propustite ovu pogodnost kupovanja knjiga iz vašeg udobnog naslonjača. On-line knjižara nudi i neke druge pogodnosti kao što je primjerice kupovanje i dostava knjiga kao poklona na željenu adresu s čestitkom.

Više o Planetopiji saznajte na: www.planetopija.hr