Nakon škole više vremena provoditi vani

Objavljeno 12.05.2015.

Istraživanja pokazuju da svega 34 posto mladih svakodnevno provodi potrebnih 60 minuta umjerene do intenzivne tjelesne aktivnosti.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje mladima svakodnevno najmanje 60 minuta umjerene do intenzivne tjelesne aktivnosti. Studije su pokazale da su mladi najviše tjelesno aktivni tijekom školskih aktivnosti, ali to nije dovoljno. Mladi trebaju nakon škole boraviti vani mnogo dulje nego što to sada čine i na taj način povećati tjelesnu aktivnost, a time ojačati i kondiciju, navodi The Journal of Pediatrics.

Studija objavljena u ovom američkom časopisu pokazala je da svega 34 posto mladih svakodnevno provodi potrebnih 60 minuta umjerene do jake tjelesne aktivnosti što ukazuje na potrebu većeg promoviranja boravka na otvorenom. Budući da djeca i mladi značajan dio vremena borave u školi, upravo bi unutar školskog sustava trebalo pronaći model koji bi omogućavao više aktivnosti na otvorenom, smatra dr. Schaefer, jedan od autora studije.

Lee Schaefer i Jonathan McGavock sa Sveučilišta Alberta u studiju su uključili 306 djece i mladih od devet do 17 godina da bi dobili odgovore o utjecaju tjelesne aktivnosti na zdravlje srca i krvnih žila. Ispitanici su svakodnevno u zimskom i proljetnom razdoblju nosili akcelerometar (mjerač ubrzanja) i samostalno bilježili podatke o vremenu provedenom vani nakon škole, uključujući organizirane aktivnosti te slobodno vrijeme provedeno izvan kuće. Oni koji nakon škole nisu boravili vani nisu uspjeli doseći preporučenu dnevnu razinu tjelesne aktivnosti, a provodili su i 70 minuta više u sjedećem položaju.

Općenito, djeca i mladi koji su nakon škole provodili više vremena vani imali su tri puta veću vjerojatnost da dostignu potrebnu dnevnu razinu tjelesne aktivnosti te postignu veću kardiorespiratornu kondiciju nego njihovi neaktivni prijatelji, zaključuje se u priopćenju za medije časopisa The Journal of Pediatrics.

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Budući da djeca i mladi značajan dio vremena borave u školi, upravo bi unutar školskog sustava trebalo pronaći model koji bi omogućavao više aktivnosti na otvorenom.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing